blog-logo

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu se va face în zona Dumbrăvița – Vlădeni – Perșani

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu se va face în zona Dumbrăvița – Vlădeni – Perșani

CMID cuprinde tratarea mecano-biologică, sortarea şi compostarea deşeurilor şi reprezintă investiția cea mai importantă în cadrul proiectului SMID în județul Brașov, aici urmând a fi transportate pentru procesare toate deșeurile județului Brașov. Acest obiectiv va aduce importante avantaje din punct de vedere economic – venituri la bugetul local, locuri de muncă nou create etc., pentru localitatea pe raza căreia va fi amplasat.

Conform recomandărilor, acesta ar trebui poziționat în interiorul unei raze de 30 de kilometri față de municipiul Brașov și trebuie să conțină o stație de tratare mecano-biologică, o stație de sortare, o stație de compost și tratare a bio-deșeurilor. Suprafața totală a acestui centru este de 16-20 de hectare. Pentru acest obiectiv au fost alese mai multe zone care au fost inspectate atat în teren cât și actele acestora ( extrase de cărți funciare, planuri de urbanism etc.)

Alte articole:   Meteorologii au anunțat că vremea va fi deosebit de rece în următoarele zile

Deoarece în spațiul public a fost vehiculată o hartă care indică perimetrul Dumbrăvița-Vlădeni-Perșani ca loc pentru Centru de Management Integrat al Deșeurilor, ADI ISO Mediu face următoarele precizări:

  • –           Harta respectivă face parte din planul vechi de implementare a proiectului SMID în județul Brașov, proiect care nu a reușit să întrunească parametri pentru a fi depus spre finanțarea europeană. Singurul criteriu care a stat la baza alegerii acelui loc, a fost unul geografic și anume poziția centrală pe teritoriul județului, nu au fost luate în considerare nici un fel de alte alte criterii, acestea urmau să fie analizate ulterior
  • –           Perimetrul Dumbrăvița- Vlădeni- Perșani a fost indicat de către consultantul din proiectul SMID, nu a fost alegerea Consiliului Județean Brașov și nu a avut la bază o discuție cu conducerea UAT-ului pe baza căruia se află,
  • –           În planul din 2019, încă nu se cunoștea faptul că la CMID Brașov nu se va putea face și depozit de deșeuri și s-a pornit de la premisa că depozitul de deșeuri si CMID vor fi în același loc. În momentul în care s-a primit adresa de la Ministerul Mediului prin care, pe baza  HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor s-a indicat faptul că nu se poate deschide un depozit nou de deșeuri în județul Brașov până când cel actual, care este autorizat, nu este min. 75% plin, amplasarea CMID în zona centrală a județului nu mai avea sens. Acest lucru ar fi generat costuri suplimentare de transport din cauză că deșeurile din zona care generează cele mai multe deșeuri, municipiului Brașov și zona metropolitană, ar fi trebuit transportate o distanță destul de mare până la CMID după care deșeurile finale trebuiau transportate înapoi la depozitul de la Săcele.
  • –           Zona respectivă are în apropiere foarte multe arii protejate, care sunt situri Natura 2000: Perșani, Vlădeni.
Alte articole:   Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare. Cine are prioritate

Ținând cont de faptul că aplicantul eligibil pentru finanțare este Consiliul Judetean Brasov, comunicările din partea asociației se vor face ținând cont de etapele actuale parcurse de către Consiliul Județean în implementarea proiectului.

ADI ISO Mediu va depune toate eforturile necesare pentru a colabora cu Consiliul Județean Brașov, în sensul reușitei acestui obiectiv major pentru județ și brașoveni. Asigurăm brașovenii de implicarea noastră și de faptul că oferim tot sprijinul în realizarea proiectului,  Consiliului Județean Brașov și dl. vicepreședinte Szenner Zoltan.

  • ADI ISO Mediu
  • Președinte,
  • Liviu Butnariu

Foto: CMID Cluj

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate