blog-logo

Todorică Șerban: Sunt convins că CMID este folositor Prejmerului și va contribui la dezvoltarea comunei și a județului Brașov

Todorică Șerban: Sunt convins că CMID este folositor Prejmerului și va contribui la dezvoltarea comunei și a județului Brașov

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică Constantin anunță că susține proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul nostru, care include construirea unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) la Prejmer.

Șerban Todorică este convins că acest proiect este folositor Prejmerului și că va contribui la dezvoltarea în continuare a comunei precum și a întregului județ.

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov prezintă opinia cu privire la impactul acestuia asupra județului Brașov și aduce argumente de susținere în legătură cu managementul deșeurilor la nivelul județului.

Am urmărit cu mare atenție modul în care a fost prezentat, dezbătut, comentat proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul nostru. Proiectul include și construirea unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor, locația propusă – după multe discuții și analize – fiind în apropierea comunei Prejmer.

Ca prejmerean, înainte de toate, dar și ca fost primar, vreme de 20 de ani, al comunei, doresc să fac publice opinia și poziționarea mea în legătură cu acest subiect.

1. Trebuie să recunoaștem cu toții – locuitorii județului Brașov – că avem o problemă legată de gestionarea deșeurilor. Iar această problemă nu se rezolvă în niciun caz prin depozitarea/îngroparea unei cantități din ce în ce mai mari de deșeuri la rampă, nici prin construirea mai multor rampe (de altfel, legislația europeană nu permite existența mai multor rampe de depozitare într-un județ).

Dimpotrivă, managementul modern al deșeurilor se bazează pe conceptul „devierii de la rampă”, ceea ce înseamnă reducerea cantității de deșeuri depozitate/îngropate la rampă. Deșeurile nu sunt „gunoaie” de aruncat sau îngropat (și, prin aceasta, factori poluanți), ci reprezintă o resursă care trebuie valorificată, prin reintroducerea ei în economia circulară.

Exact asta urmărește Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Dacă actualmente se transportă la rampă 95% din deșeurile generate în județul Brașov, prin SMID procentajul va scădea până la 10%! Această informație poate explica interesul unora care fac atmosferă împotriva proiectului.

2. Implementarea SMID la nivel de județ nu este un moft sau o chestiune facultativă, ci o obligație pentru atingerea țintelor asumate de România prin Tratatul de aderare la UE și prevăzute în Programul Operațional Sectorial Mediu. Iar județul Brașov este printre puținele din țară care nu au acest sistem.

Este obligatoriu să-l implementăm, pentru ca România să nu intre în procedura de infringement pe mediu, cu pierderi mari pentru fiecare dintre noi.

3. Investiția se cifrează la peste 100 de milioane de euro, neputând fi susținută din fondurile proprii ale județului Brașov. Avem oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile și nu există nici un motiv să nu profităm! Pentru că de făcut, tot va trebui s-o facem!

4. În decursul activității mele de primar al Prejmerului, am derulat multe proiecte. Unele dintre ele au fost privite, la început, cu neîncredere sau chiar adversitate, pentru ca ulterior să se dovedească faptul că temerile au fost nejustificate, iar acele investiții au adus un plus comunei.

Amintesc doar proiectele privind extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din comuna Prejmer.

5. Pentru că am observat propagarea unor dezinformări și încercări de manipulare în privința a ceea ce înseamnă un Centru Integrat de Management al Deșeurilor, doresc să fac următoarele precizări:

  • Un astfel de centru nu este „groapă de gunoi”, nici depozit de deșeuri, ci, practic, o uzină de prelucrare a deșeurilor în hale și tuneluri închise, impermeabilă față de sol și dotată cu cea mai performantă tehnologie de purificare a apei utilizate, apă care, după epurare, va fi deversată în rețeaua de canalizare.
  • Nu vor exista platforme/rampe/spații de depozitare deschise. Deșeurile prelucrate de CMID vor fi tratate pentru a fi inerte și sterile, astfel încât nu vor constitui surse de hrană pentru animale și nu vor fi depozitate nici măcar temporar în acea locație.
  • Zona avută în vedere pentru construirea CMID se află la peste 3 kilometri, în line dreaptă, de primele case din Prejmer. Este de peste 3 ori mai mult decât distanța minimă reglementată de lege.
  • Nu există absolut nici un risc de afectare a captărilor de apă din Prejmer, din simplul motiv că acestea se află într-o altă zonă a unității administrativ-teritoriale. În plus, tehnologia de ultimă generație prevăzută în proiect și adâncimea la care se află pânza freatică din zona vizată elimină și riscul contaminării acesteia.
  • Funcționează și la noi în țară, și în străinătate, asemenea centre de management integrat care sunt situate mai aproape de localități și nu dispun de tehnologia prevăzută pentru CMID Prejmer. Cu toate acestea, problema mirosurilor nu există.
  • Construcția CMID reprezintă o oportunitate de a scoate traficul greu din Prejmer, având în vedere că proiectul prevede asigurarea accesului auto la acest centru de management integrat al deșeurilor fără ca mașinile să treacă prin localități. Practic, vom avea o ocolitoare a Prejmerului construită cu bani europeni.
  • Materializarea acestui proiect va crea locuri de muncă și va genera anual sume importante la bugetul comunei Prejmer, din taxele și impozitele plătite de CMID.

6. Înțeleg oamenii de bună credință care au îndoieli și chiar temeri legate de acest proiect. Acestor oameni trebuie să li se ofere toate informațiile, pentru a se putea exprima în deplină cunoștință de cauză, ceea ce am încercat să fac prin aceste rânduri.

Dar nu pot fi de acord cu aceia care, mânați de interese economice, politicianiste ori, pur și simplu, de rea-voință, cultivă teama, dezinformează conștient și încearcă să-i manipuleze pe ceilalți.

În ceea ce mă privește, susțin 100% acest proiect, fiind convins că este folositor Prejmerului și că va contribui la dezvoltarea în continuare a comunei noastre și a întregului județ. Argumentele le-am prezentat mai sus.

Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, susțin și voi susține întotdeauna proiectele majore, care aduc plusvaloare și sunt de natură a crește standardul de viață al locuitorilor județului în care trăim”, este mesajul transmis de Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Alte articole:   Loteria de vaccinare. Ce numere sunt câștigătoare la cea de-a patra extragere

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. Un hot, el si cu tot nemul lui.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.