blog-logo

Câteva gânduri despre legumele primăverii, colorate și diverse

Câteva gânduri despre legumele primăverii, colorate și diverse

Recitind ceea ce am scris de-a lungul unui an, mă reîntorc la elementele de bază ale unei creșteri și dezvoltări armonioase a copiilor noștri. Deci, înapoi la alimentație, acum în plină primăvară.

De ce am ales să scriu alimentația colorată? Poate pentru că una dintre marile mele plăceri, pe care nici anul pandemic nu a reușit să mi-o răpească, a fost sosirea primăverii a verii și a toamnei în piață. Piața pentru mine, reprezintă un cumul de legume și fructe care au proprietăți curative, unele, din cele mai vechi timpuri cunoscute, în vreme ce altele au proprietăți de suplimentare în corpul uman a necesarului de vitamine.

Piața pe de altă parte are și o calitate curativă mentală, prin mirosurile proaspete desăvârșite și neașteptate, dar și prin culoarea fructelor, legumelor și a diverselor ierburi. În plus glasurile și tonalitățile diferite, ale cumpărătorilor și vânzătorilor, care creează de fapt universul pieței, rămâne fascinant de urmărit.

Așa că astăzi vă propun o plimbare și cumpărături în piața de legume, puțin neobișnuită, căci voi scrie despre legumele noastre tradiționale. Vă invit deci nu numai la cumpărături prin piață, dar și la o farfurie gătităaltfel.

Am să încep cu loboda cea care cumva deschide sezonul de salate și de verdețuri proaspete. Loboda este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale de detoxifiere,  dar și datorită proprietăților sale curative în tratamentul icterului precum și al arsurilor. Loboda cu frunzele ei mov vineții conține vitamina C și K, dar și calciu, magneziu, fosfor și zinc, are numeroase proteine și fibre. Loboda are proprietăți antioxidante și diuretice, ajută la combaterea anemiei dar datorită cantității relativ mari de oxalați nu se recomandă la pacienții care suferă de gută. Din ea se pot prepara salate și ciorbe excelente nu numai ca și gust dar și ca și culoare. Cărui copil nu îi place o ciorbă mov?

Alte articole:   Virgil Popa: Spitalul Municipal Săcele este arhiplin cu pacienți bolnavi de COVID. A fost amenajat un centru de vaccinare

De câte ori în copilărie nu ne-am supărat pe una dintre cele mai celebre buruieni, urzica. Și totuși deși ne-a înțepat de atâtea ori în timp ce ne jucam, urzica este una dintre buruienile cu importante calități medicinale. Urzica are un conținut înalt de provitamina A, alături de vitaminele B2, K, C acid folic. În popor se spune că aceia care consumă urzici în martie, vor fi sănătoși tot anul. Este renumită în tratamentul tusei, dar are și importante efecte în tratamentul adjuvant al anemiei, al carențelor de vitamine, are rol cicatrizant, dar și bactericid. Urzica este extrem de gustoasă gătită sub formă de piure, tocăniță sau ciorbă și poate fi servită și ca ceai. 

Ridichile, unele dintre cele mai vesele legume care își ițesc capetele de pe tejghele vânzătorilor anunțând și ele schimbarea anotimpurilor. Ridichile sunt bogate în vitamina C, B6, acid folic, tiamină, fier, magneziu, cupru și calciu. Sunt unele dintre legumele cu cel mai redus număr de calorii, dar și unele dintre cele mai ofertante din perspectiva posibilităților de utilizare. Ele pot să însoțească salatele, pot să se alăture micului dejun alături de unt dulce, pot fi garnituri reușite la fripturi, sau în partea de Orient sunt utilizate pentru a pregăti o pâine mooliparantha, amestecate fiind cu mirodenii și cu condimente.

Alte articole:   63,82% dintre candidații la posturile de director în școlile brașovene au promovat proba scrisă

Usturoiul verde cu mirosul său de neconfundat, se ivește la rândul său mândru nevoie mare,că vestește schimbarea vremii și mai ales că se pregătește să se alăture celorlalte legume și fructe pe masa noastră de primăvară. Are un gust mult mai puțin pronunțat față de cățeii de usturoi, dar este bogat în vitamina B, C, fosfor, mangan, zinc și calciu. Datorită alicinei are proprietăți antioxidante. Poate fi consumat ca atare în diferite salate, dar poate fi utilizat și mâncărurile gătite.

Ceapa verde este poate cea mai celebră legumă care apare primăvară. Sunt binecunoscute efectele ei de detoxifiere, diuretice și antialergice. Are un conținut bogat de vitamina B6 , C, fier, și magneziu. O putem utiliza în salate, alături de diferite brânzeturi locale, în ciorbe sau în tocănițe. Este bine să o găsim pe mesele noastre cel puțin o data pe zi.

Spanacul este poate una dintre marile plăceri culinare pe care ni le oferă primăvara. Frunzele sale verzi, întunecate au în ele însele numeroase vitamine dintre care cap de listă sunt vitaminele A, C, E, K alături de mangan, zinc, seleniu. Este important să consumăm spanac pentru prevenirea anemiei, a cataractei, constipației. Venim după o lungă perioadă de încercări trebuie să știm că spanacul ne ajută la recuperare în perioada de convalescență de aceea ar trebui să se regăsească mereu în dieta noastră și a copiilor noștri. Piureul de spanac este extraordinar de gustos si se poate servi în diferite combinații.

Alte articole:   Făgăraș: Din 19 octombrie se pot depune cererile pentru ajutorul de încălzire

Salata verde este una dintre cele mai gustoase legume care se poate servi sub ca atare dar și în ciorbe. Ciorbele de salată sunt renumite pentru gustul lor bun. Salata verde are un bogat conținut în vitamine A, C, B1, B2, acid folic, K dar și în potasiu, fier, cupru, fosfor molibden. Salata verde ar trebui să se regăsească mereu pe mesele noastre, mai ales că are beneficii în prevenirea dischineziilor biliare dar și a bolilor hepatice.

Vă doresc să vă bucurați de culorile diferite ale pieței de primăvară. Și să nu uitați că bucătăria noastră tradițională oferă delicii culinare utilizând legumele noastre tradiționale.

  • Conf. Dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1, Spitalul Clinic pentru Copii Brașov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.