blog-logo

Relaxarea măsurilor, publicată în Monitorul Oficial. Etapele, în funcție de țintele de vaccinare

Relaxarea măsurilor, publicată în Monitorul Oficial. Etapele, în funcție de țintele de vaccinare

Guvernul a adoptat vineri, hotărârea care prevede relaxarea măsurilor, etapizat, începând cu 15 mai. Hotărârea pentru completarea stării de alertă a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că prima etapă a relaxării intră de astăzi în vigoare.

Măsurile de relaxare vor fi luate în funcție de țintele de vaccinare, arată Guvernul în hotărârea adoptată.

Începând de astăzi, 15 mai, românii nu vor mai fi obligați să poarte mască în aer liber în zone neaglomerate și se renunţă la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

De asemenea, magazinele revin la programul normal de funcționare, restaurantele, cafenelele, terasele vor putea fi deschise până la ora 24.00, este permisă organizarea de spectacole/concerte/festivaluri, iar accesul în sălile de fitness/sport este permis în anumite condiții.

“Sălile de sport/fitness pot funcționa cu până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană”, se arată în Hotărâre.

Tot de astăzi, activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte sunt deschise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.

Alte articole:   Ministrul Sănătăţii propune recompense pentru vaccinaţi şi restricţii pentru cei nevaccinați

Organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. La aceste evenimente vor participa doar persoane vaccinate sau persoane care prezintă un test negativ pentru coronavirus, a precizat Cîțu.

Spectacole de tip drive in sunt permise numai dacă ocupantii maşinii sunt membri ai aceleiași familii sau a cel mult 4 persoane din alte familii.

De la 1 iunie vor fi adoptate şi alte măsuri în funcție de ținta de vaccinare

Dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs și evoluția situației epidemiologice nu va indica o creștere accentuată a principalilor indicatori, se propune menținerea portului măștii de protecție, în spațiile deschise, doar în piețe, târguri, stații pentru transportul în comun, alte zone cu potențial de aglomerare.

Activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, de la 1 iulie, cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, iar de la 1 august se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 5.000 de persoane, cu participarea publicului fără limită de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară și cu condiția ca evenimentul să nu aibă o durată mai mare de 1 zi.

Alte articole:   Ziua Națională a Ambulanței: Sirenele vor suna la ora 10.00 în toată țara

Va fi permisă circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale de până la 8 persoane care nu aparțin aceleiași familii. De la 1 iulie, numărul crește la 10 persoane.

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise va fi permisă cu participarea a maximum 70 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Cluburile și discotecile se pot redeschide de la 1 iunie, la capacitate de 50%, dar numai cu participarea persoanelor care au dovada că s-au vaccinat împotriva COVID și au trecut 10 zile de la rapel. De la 1 iulie, capacitatea crește la 70%, iar de la 1 august, la 100%, dar rămâne condiția clienților vaccinați.

Se propune reluarea activității operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spații închise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Alte articole:   Întreruperi programate de curent în Săcele și Părău

Începând cu data de 1 iunie 2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reluarea activității operatorilor economici care gestionează piscine în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

De la 1 iulie, târgurile şi talciocurilepot fi redeschise, ”dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs”.

Dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, de la 1 iulie, respectiv 1 august, crește numărul persoanelor care pot participa la evenimente.

„Organizatorul poate decide desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți în condițiile în care capacitatea maximă a spațiului permite asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp/persoană și cu condiția ca aceștia să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, prevede Hotărârea.

Hotărârea CNSU privind măsurile de relaxare poate fi consultată AICI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.