blog-logo

Ministerul Mediului vrea să creeze o bază de date cu zonele frecventate de urși

Ministerul Mediului vrea să creeze o bază de date cu zonele frecventate de urși

Ministerul Mediului va achiziţiona un sistem informatic în care orice persoană fizică sau instituţie vor putea încărca fotografii sau documente localizate GIS despre urși.

Ministrul Mediului, Barna Tánczos a anunțat marți, că autoritățile intenționează să creeze o aplicație prin care persoanele fizice și instituțiile să poată încărca poze sau documente despre zonele prin care urșii circulă frecvet.

El a amintit marți care sunt problemele cu care se confruntă în gestionarea populației de urși din România. Printre acestea se numără lipsa centralizării datelor, faptul că monitorizarea și evaluarea populației de urși nu sunt încărcate într-un sistem GIS și lipsa localizării exacte a evenimentelor, a întâlnirilor, a atacurilor, a pagubelor.

Alte articole:   Raed Arafat: Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară

Prin urmare, ministrul a anunțat că este necesară crearea unei aplicații în care orice persoană fizică sau instituție poate încărca poze și documente și poate localiza cu coordonate GIS orice eveniment legat de specia urs.

Este vorba de pagube, atacuri, poze referitoare la întâlniri om-urs, monitorizări ale autorităților sau ale gestionarilor fondurilor cinegetice.

„Vom achiziţiona un sistem informatic, o aplicaţie în care orice persoană fizică sau instituţie să poată să încarce poze, documente localizate GIS, orice eveniment localizat GIS care este legat de specia urs. În felul acesta, atât turiştii cât şi fermierii, instituţiile publice şi persoanele interesate vor putea interoga o bază de date naţională şi vor putea vedea dacă anumite zone sunt frecventate sau nu de urşi. (…) Trebuie să existe un management adecvat. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are ca responsabilitate gestionarea durabilă a resursei cinegetice”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Ministrul a mai spus că statul trebuie să asigure un sprijin financiar celor care administrează habitatul natural al speciilor strict protejate și trebuie să suporte cheltuielile de intervenție, pe cele de monitorizare, de relocare sau extragere, deoarece acestea se fac în interesul ocrotirii vieții umane și a bunurilor materiale.

Alte articole:   Structura anului școlar 2021-2022. Când începe școala și când sunt cele trei vacanțe

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.