blog-logo

publicitate

OMS: Tulpina indiană de COVID-19 e mai contagioasă și poate reduce eficacitatea vaccinurilor

OMS: Tulpina indiană de COVID-19 e mai contagioasă și poate reduce eficacitatea vaccinurilor

Varianta de coronavirus descoperită în India este mai contagioasă şi are caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, contribuind la accelerarea epidemiei în India, a avertizat sâmbătă responsabila ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Soumya Swaminathan, medic pediatru şi cercetătoare indiană, a declarat că varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a fost indiscutabil un factor de accelerare a epidemiei scăpate de sub control în această ţară.

Această tulpină ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală a virusului având în vedere gradul mai ridicat de contagiune, capacitatea acestora de înfrânge protecţia oferită de vaccinare şi rata mortalităţii în rândul pacienţilor infectaţi.

„Varianta B.1.617 prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări natural” a spus Soumya Swaminathan

Medicul spune că este foarte dificil să lupte împotriva virusului „întrucât epidemia vizează mii de persoane şi se multiplică cu o viteză foarte dificil de stopat„, și precizează că „va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%”, referindu-se la faptl că deși India, care este cel mai mare producător mondial de vaccinuri, nu a imunizat cu ambele doze decât 2% din populaţia sa de 1,3 miliarde de locuitori.

Alte articole:   Ministerul Educației anunță evaluări standardizate pentru elevi. Școlile din județul Brașov incluse în programul pilot  

Potrivit cercetătoarei, amploarea epidemiei în India creşte riscul apariţiei unor noi variante încă şi mai periculoase.

„Cu cât virusul se multiplică, se răspândeşte şi se transmite, cu atât mai mult riscul de a produce mutaţii, de a se adapta, creşte. (…) Variantele care acumulează un număr semnificativ de mutaţii pot în cele din urmă să devină rezistente la vaccinurile de care dispunem în prezent”, spune cercetătoarea, care subliniază că “va fi o problemă la nivel global”.

În viitorul apropiat, India va trebui să se bazeze pe măsurile sociale şi sanitare deja testate şi aprobate pentru a stopa epidemia, a avertizat aceasta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Alte articole:   Marian Rasaliu: Brașovul trebuie să își recapete locul pe care îl merită în industria de apărare
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.