blog-logo

publicitate

Începe Recensământul General Agricol, în județul Brașov

Începe Recensământul General Agricol, în județul Brașov

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021 Direcția Județeană de Statistică Brașov împreună cu Direcția Agricolă Județeană cu suportul Prefecturii și primăriilor județului Brașov, va derula Recensământul General Agricol runda 2020.

Pregătirea, organizarea și efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Național de Statistică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile teritoriale din subordinea acestora, sub coordonarea și controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pe raza județului Brașov se au în vedere aproximativ 38.000 de exploatații agricole, care vor fi intervievate de către 198 de recenzori.

Recensământul General Agricol este operațiunea statistică pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole – principiul de bază fiind utilizarea terenurilor și deținerea animalelor.

Datele și informațiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafețelor agricole și/sau deținătorii de efective de animale. Conform metodologiei Uniunii Europene, la toți indicatorii referitori la suprafețele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplică principiul proprietății. Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploatații agricole, indiferent în câte locații utilizează suprafețe agricole sau deține efective de animale.

Alte articole:   Pastilele de iodură de potasiu nu vor mai fi distribuite oamenilor decât în caz de incident nuclear. De ce s-a luat această decizie?

Modalitatea de desfășurare a Recensamântului General Agricol constă în interviul față în față cu capul/șeful exploatației agricole, cu și fără personalitate juridică, după caz, sau cu o altă persoană din cadrul acesteia, care poate furniza informațiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic, instalat pe un echipament informatic portabil.

Recensământul General Agricol runda 2020, va evidenţia schimbările intervenite de la runda 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, a măsurilor de dezvoltare rurală, etc.

Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerințelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, cât și cerințelor naționale, asigurând informații care vor fi utilizate de către decidenți politici, cercetători, fermieri și publicul larg, pentru a înțelege mai bine starea și structura sectorului agricol și impactul agriculturii asupra mediului.

Alte articole:   Reîmpăduriri în Munții Făgăraș. Peste 100 de oameni lucrează pentru 100 de hectare de pădure nouă   

România deține 33% din numărul total de exploatații agricole din UE

Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.

Ca țară cu cele mai multe și printre cele mai mici exploatații agricole, România deține 33% din numărul total de exploatații agricole din UE, cu o dimensiune medie de circa 3,6 ha/exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie la nivelul Uniunii, de 16,6 ha/exploatație, importanța rezultatelor recensământului agricol devine evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune, care să asigure țării noastre un sector agricol rezilient, durabil și competitiv în UE.

Datele vor permite urmărirea și a unor indicatori statistici de agro-mediu care măsoară impactul agriculturii asupra mediului. Astfel, se vor putea susține dezbateri cu privire la o serie de politici, inclusiv politica agricolă comună, politica de dezvoltare rurală, politicile de mediu și așa-numitul acord verde.

Alte articole:   Programul centrului de recenzare asistată de la Primăria Făgăraș, prelungit 

De asemenea, datele vor contribui la identificarea și aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi:

  • Cine va mai face agricultură în viitor având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor?
  • Câte femei mai lucrează în agricultură?
  • Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi?
  • Există o creștere a ponderii agriculturii ecologice?
  • Cum influențează agricultura, atât în mod pozitiv cât și negativ, mediul?
  • Cum se schimbă metodele de producție?

„Rugăm populația și societățile care utilizează teren și/sau dețin animale să raspundă recenzorilor noștri cu toată încrederea”, transmit autoritățile.

În ceea ce privește confidențialitatea datelor colectate de personalul de recensământ din teritoriu, autoritățile asigură populația și societățile care participă, de respectarea cadrului legal oferit de Regulamentul (UE)2016/679 RGPD si Legea nr. 190/2018 privind măsurile de aplicare a Regulamentului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.