blog-logo

Educație juridică Brașov – 8 mai – Ziua egalității de șanse între femei și bărbați

Educație juridică Brașov – 8 mai – Ziua egalității de șanse între femei și bărbați

Ziua egalității de șanse între femei și bărbați a fost stabilită pe data de 8 mai prin Legea 23/2015 cu scopul de a participa la promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, de a preveni și combate violența domestică.

Prin Legea nr. 202/2002 se reglementează egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. Legea lămurește concepte precum sexul și genul; hărțuirea, hărțuirea sexuală, hărțuirea psihologică, hărțuirea morală la locul de muncă; discriminarea; violența de gen. Ea reglementează acest domeniu în relațiile de muncă, în aria accesului la educație, sănătate, cultură și informație, în zona luării deciziilor la nivel de instituții, organizații, autorități. Abaterile de la lege se sancționează de Inspecția Muncii, CNCD sau instanța de judecată.

Alte articole:   Acoperământul Maicii Domnului - Ce nu e bine să faci astăzi sub nicio formă

ANES, aflată în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, își propune combaterea tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex precum și eliminarea violenței în familiei. ANES are ca misiune și coordonarea implementării Convenției de la Istanbul, tratat internațional adoptat de Consiliul Europei pe 11 mai 2011 care are ca scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a infractorilor.

Unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene este egalitatea dintre femei și bărbați. O nouă Strategie prin care se oferă noi mijloace pentru respectarea egalității între femei și bărbați a fost adoptată la nivel european pentru perioada 2020-2025.

Planul operațional de acțiune pentru perioada 2018-2021 în ceea ce privește implementarea unei Strategii naționale în luptă împotriva sexismului, discriminării, lacunelor salariale, lipsei de paritate și diversității a fost aprobat prin Hotărârea 365/2018.

Alte articole:   Gărzile la domiciliu ale chirurgilor plasticieni. Probleme, abuzuri (?), legislație incoerentă, la Spitalul Județean

Puteți să cunoașteți legile accesând portalul legislativ. Cele mai importante acte normative sunt explicate pe înțelesul tuturor de către asociația VeDem Just pe site-ul organizației, pe contul de FB al proiectului de educație juridică și în cadrul aplicației pentru telefonul mobil Lege-n-Dar.

  • Eugen  Târnovan
  • Preşedinte CPMJ Brașov, CPMJ Brașov de pe lânga Curtea de Apel Brașov  partener si promotor al proiectului, Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.