blog-logo

Educație Juridică Brașov – Lege nouă: audieri în procese prin videoconferințe

Educație Juridică Brașov – Lege nouă: audieri în procese prin videoconferințe

Pe data de 2 mai 2021 a intrat în vigoare o lege care prevede ceva inedit: audierea oricărui împricinat prin videoconferință. Mai mult, în procesele civile ședința se poate transmite public pentru oricine e interesat.

Până acum, audierea în sistem de videoconferință era posibilă doar în procesele penale și numai pentru cei arestați la poliție sau deținuți în penitenciare care își exprimau acordul. Potrivit Legii nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19 audierile de aceste tip vor putea avea loc în orice proces:

a. În cauzele civile:

  • – când este posibil, cu acordul părților, instanțele judecătorești pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace de telecomunicație audiovizuală;
  • – când este posibil, ședințele de judecată publice se transmit în direct, prin mijloace audiovideo, pe portalul instanțelor de judecată.
Alte articole:   Trafic restricționat în cartierul Coresi

b. În procesele penale:

  • – persoanele private de libertate sunt audiate prin videoconferință la locul de deținere, fără a fi necesar acordul acestora;
  • – audierea altor persoane se poate face și prin videoconferință, la locul unde se află, cu acordul acestora. Aceasta nu se aplică în patru cazuri: în cursul urmăririi penale, la judecarea cauzelor cu inculpați minori, a celor referitoare la reabilitarea judecătorească și nici atunci când instanța de judecată declară ședința de judecată ca nepublică.

Precizez că acestă lege este temporară: măsurile arătate se pot dispune numai pe durata stării de alertă din motive generate de pandemia de COVID-19.

Puteți să cunoașteți legile accesând portalul legislativ. Cele mai importante acte normative sunt explicate pe înțelesul tuturor de către asociația VeDem Just pe site-ul organizației, pe contul de FB al proiectului de educație juridică și în cadrul aplicației pentru telefonul mobil Lege-n-Dar.

  • Eugen  Târnovan
  • Preşedinte CPMJ Brașov, CPMJ Brașov de pe lânga Curtea de Apel Brașov  partener si promotor al proiectului, Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate