blog-logo

Vinerea Mare. Ziua în care Iisus a fost răstignit

Vinerea Mare. Ziua în care Iisus a fost răstignit

Vinerea mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.

Este ultima vineri din Postul Mare şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru.

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

În acestă zi de vineri, seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului.

Alte articole:   Ciolacu: O să venim cu o reducere a TVA la gigacalorie pe perioada iernii. Va rămâne 5%

Tradiția spune că cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi șalele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea Epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

Se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos, iar daca nu, nu va fi roditor.

Unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul.

În popor se crede că postul negru este bun pentru secarea gușii și vindecarea bolilor de piele, că îl va feri pe cel care postește de toate bolile și îl va face să fie sănătos tot anul.

Alte articole:   Majoritatea elevilor din județul Brașov sunt testați de COVID-19 acasă, de către părinți

În unele zone oamenii obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi.

Iată ce nu ai voie să faci în acestă zi sfântă

În Vinerea Paştilor trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.

Alte articole:   SONDAJ: PSD se menține la 40%, PNL scade la 17%, USR la 11%, iar AUR crește la 15%

În Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase şi nu se face curăţenie.

Tot astăzi nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer.

În Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, notează crestinortodox.ro.

Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate