blog-logo

ÎN DIRECT Pamela Diaconu, despre situația creșelor din municipiul Brașov și propunerea de a acorda ajutoare unor familii

ÎN DIRECT Pamela Diaconu, despre situația creșelor din municipiul Brașov și propunerea de a acorda ajutoare unor familii

Consilier municipal PNL Brașov Pamela Diaconu susține la această oră o conferință de presă. Subiectul abordat este criza locurilor din creșe, precum și acordarea de ajutoare financiare pentru familiile ai căror copii nu au obținut un loc în creșele publice.

Iată principalele declarații:

„PNL face demersuri pentru găsirea unor soluții care să vină în ajutorul copiilor și a părinților acestora cu privire la deficitul numărului de locuri la creșele în sistem public”.

„PNL va susține administrativ construirea de creșe noi, dar și găsirea unor soluții temporare, până când presiunea pe sistemul public în privința locurilor disponibile nu va mai exista”.

„Înainte de pandemie, în cele 8 creșe din Municipiul Brașov erau 805 locuri disponibile, dar, în contextul pandemic actual, din luna martie sunt disponibile și ocupate, 602 locuri. Lipsa creșelor în localitățile din zona metropolitan are drept consecință și supra-aglomerarea celor 8 creșe existente în Municipiul Brașov”.

„În cursul anului 2020, în județul Brașov s-au născut 6101 de copii, dintre care : 2101 copii pentru care părinții au ales domiciliul în Municipiul Brașov, 4000 de copii pentru care părinții au ales domiciliul în alte localități, numărul copiilor născuți în anul 2020, cu domiciliul ales în Municipiul Brașov, fiind în scădere cu 10-12% față de anii precedenți”.

„Există liste de așteptare, unii copii fiind înscriși de părinți de la vârta de doar câteva luni, în speranța că acesta va prinde un loc la creșa în sistem public la momentul la care părintele își va finaliza concediul de creștere copil de până la 2 ani”.

„În lipsa locurilor disponibile la creșele din sistemul public, părinții sunt nevoiți să își înscrie copii la unități de educație timpurie în sistem privat, costurile acestora depășind de cele mai multe ori contravaloarea serviciilor de educație dintr-o facultate privată”.

„Intenționăm să elaborăm un proiect de hotărâre prin care să propunem Consiliului Local al Municipiului Brașov să fie acordate o serie de ajutoare financiare, pentru copii pentru care nu s-au găsit locuri disponibile la creșele din sistemul public. Astfel propunerea noastră vizează 2 tipuri de ajutoare financiare, respectiv:

  1. Ajutorul financiar constând în voucherul educațional, în cuantum de 525 de lei acordat lunar, pentru fiecare copil, voucher care va putea fi folosit în mod exclusiv pentru plata unor servicii educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară în sensul celor definite și amintite de H.G. 1252/2012 cu modificările și completările ulterioare
  2. Ajutorul financiar constând într-o indemnizație pentru creșterea nepotului/nepoților în cuantum de 525 de lei, acordată lunar bunicului/bunicei care se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoții pentru care solicită indemnizația și are acordul părinților”.

„Potrivit proiectului de hotărâre aceste ajutoare financiare vor fi acordate numai pentru copilul (cu părinți domiciliați în municipiul Brașov), care NU este înscris la creşă/grădiniţă în sistem public și pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creşă/grădiniţă în sistem public, ori nu a retras copilul de la creşă/grădiniţă organizate în același sistem”.

„Voucherul educațional și indemnizația destinată pentru creșterea nepotului/ nepoților NU vor putea fi cumulate între ele și nici cu ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă acordat în condițiile Legii nr. 35/2020 sau orice alt ajutor financiar având același scop, cu excepția stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 din OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare”.

„Apreciem că prezenta inițiativă va contribui și la dezvoltarea unei societăți inclusive pentru toate vârstele, permițând persoanelor în vârstă să își aducă aportul la creșterea nepoților. Proiectul de hotărâre va putea fi consultat pe platforma on-line a Primăriei BV urmând a intra în consultare publică potrivit Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică”.

„Brașovul a fost și trebuie să rămână un model de bune practici și în privința politicilor demografice (începând cu crearea condițiilor privind nașterea, la cele mai înalte standarde în cadrul Maternității Brașov, acordarea trusoului pentru nou născut, primul ghizodan, autobuze pentru elevi, burse școlare ) iar acest lucru cred că va fi posibil și prin adoptarea acestui proiect pe care-l considerăm benefic și sper că va fi primit cu bucurie de părinții din Municipiul Brașov”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.