blog-logo

DNA a deschis un dosar pentru fraudarea fondurilor europene la Rupea

DNA a deschis un dosar pentru fraudarea fondurilor europene la Rupea

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 aprilie 2021, a unui inculpat, la data faptei asociat în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Alte articole:   Direcția de Asistența Socială Râșnov caută voluntari

Între Agenția pentru Dezvoltare Regională și societatea în care era asociat și inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat ,,Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov”.

În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop ,,justificarea” achiziţionării respectivului utilaj industrial.

Astfel, inculpatul ar fi vândut societății respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată.

Alte articole:   Grădina Zoologică angajează!

Ulterior, după mai multe “reparații și îmbunătățiri” efectuate la mai multe firme din spațiul intracomunitar, utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societății care încheiase inițial contractul de finanțare.

În realitate, utilajul industrial „nou”, în valoare de 7.378.003 lei (achitați din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziţionat niciodată.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Alte articole:   Anunţ licitaţie vânzare auto

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate