blog-logo

Un nou sistem de colectare a deșeurilor, la Făgăraș. Primăria dorește eliminarea taxei de salubritate

„Făgărașul reciclează” este un proiect pilot care va fi implementat începând din 1 iunie 2021, prin care administrația locală dorește eliminarea taxei speciale de salubritate și introducerea costului pe cantitatea de deșeuri generată de fiecare cetățean. Proiectul se va desfășura pe parcursul a 4 luni într-unul dintre cartierele orașului, urmând să fie extins în restul cartierelor din oraș.

„Costurile pentru gestionarea, transportul și depozitarea gunoiului au crescut anul acesta în România și au dus la majorarea taxei de salubritate, inclusiv la nivelul municipiului Făgăraș. Începând din luna ianuarie, am analizat mai multe variante pentru reducerea sumei plătite de către cetățeni. Am ajuns la concluzia că realizarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor va permite nu doar reducerea, ci chiar eliminarea acestei taxe la nivelul municipiului. În perioada iunie – septembrie 2021 vom observa ce funcționează și ce nu, vom lua în considerare sugestiile și obiecțiile cetățenilor, pentru a îmbunătății procesul și regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor”, declară primarul Gheorghe Sucaciu.

Alte articole:   Dr. Ionuț Leahu a deschis o nouă clinică stomatologică în Brașov

Proiectul va funcționa pe principiul „plătești pentru cât arunci”. Cetățenii vor avea posibilitatea să controleze costurile de eliminare a deșeurilor din propria gospodărie, prin achiziționarea sacilor de la operatorul de salubritate. Sacii vor fi inscripționați cu coduri QR, care vor permite identificarea utilizatorului în sistemul de gestionare a datelor, care vor fi următoarele: nume și prenume utilizator; adresa exactă a imobilului de care aparține; tipul, volumul și culoarea recipientului; seria recipientului.

Selectarea deșeurilor se va face pe 5 categorii: rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Gunoiul rezidual, cel mai costisitor, va fi singurul care va mai fi transportat la depozitul de deșeuri din localitatea Săcele. Cantitatea totală scade astfel, iar costurile pentru gestionare vor fi reduse considerabil.

Alte articole:   Opt case tradiționale din Prejmer, reabilitate cu bani din PNRR 

În final, dacă fiecare cetățean va respecta regulamentul de colectare selectivă, se va ajunge la eliminarea taxei de salubritate, iar singurul cost pe care îl vor suporta făgărășenii va fi prețul sacilor. Campania de informare a fost lansată în mediul online astăzi, iar proiectul intră în dezbatere publică pe 19 aprilie 2021.

La începutul acestui an, taxa specială de salubritate din Făgăraș a fost majorată la 16 lei/persoană/lună, din cauza costurilor suportate de operatorul de salubritate pentru gestionarea, transportul și depozitarea deșeurilor. Firma de salubritate se află în subordinea Consiliului Local.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.