blog-logo

Controverse referitoare la testarea COVID a elevilor. Cum s-ar putea face testarea după revenirea la școală

Controverse referitoare la testarea COVID a elevilor. Cum s-ar putea face testarea după revenirea la școală

Testarea elevilor la revenirea în şcoală a creat controverse între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Cele două ministere și-au pasat responsabilitatea de la unul la altul, spunând că nu au baza legală pentru a cumpăra testele necesare pentru reînceperea școlilor.

Pe de o parte, Ministrul Educației consideră esențială testarea copiilor, pe de alta Vlad Voiculescu susține că achiziția testelor nu este responsabilitatea ministerului pe care îl conduce.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat că testele rapide anti-gen folosite până acum sunt respinse de părinți pe motiv că ar fi traumatizante pentru elevi, iar în 8 săptămâni de școală, au fost folosite mai puțin de 2% din cele puse la dispoziție de autorități.

În schimb, Cîmpeanu a cerut teste non-invazive pe bază de salivă, care sunt ușor de folosit și acceptate de părinți.

Alte articole:   De 75 de ani - Curtea Internaționala de Justitie

Însă, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan a spus că testele de salivă solicitate de ministrul Educației nu sunt de calitate și nu se lucrează deocamdată cu ele.

Într-un final, ministrul Cîmpeanu s-a răzgândit și a anunțat că va propune să se renunțe la criteriul testării elevilor în școli atunci când se va stabili în ce condiții se redeschide învățământul față în față

Testarea elevilor cu teste non-invazive

Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a spus luni seară, la Digi24, că testarea anti-Covid în școli se poate face cu ajutorul testelor antigen rapide pentru că acestea nu sunt invazive – nu străbat mucoase – ci sunt de tip exudat.

Ea mai spune că la revenirea elevilor la școală, testarea s-ar putea face la medicul de familie, în cazul în care un elev dezvoltă simptomele bolii, pentru a soluționa problema lipsei personalului medical din școli.

Alte articole:   Mai sunt doar câteva zile pentru ridicarea tichetelor „Dar din suflet pentru seniori“

Andreea Moldovan spune, ca reacție la afirmațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că rezultatele testelor pe bază de salivă nu sunt elocvente.

“Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. (…) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.

Elevii cu simptome să anunțe medicul de familie

Alte articole:   VIDEO S-a deschis prima parcare de Bun-Simț Turistic, pe DN1, între Brașov și Prahova

Ea mai spune că elevii care au simptome de Covid ar trebui să anunțe medicul de familie.

„Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid”, conchide Andreea Moldovan.

Toți elevii ar putea reveni, fizic, la școală la sfârșitul lunii mai.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate