blog-logo

Brașovul, locul 1 în clasamentul eficienței împotriva poluării

Brașovul, locul 1 în clasamentul eficienței împotriva poluării

Brașovul a urcat 7 locuri, în doi ani, în clasamentul eficienței împotriva poluării, ajungând în fruntea clasamentului, arată o analiză a Observatorului Român de Sănătate în ceea ce privește eficiența primăriilor din România împotriva poluării.

Observatorul Român de Sănătate a analizat activitatea autorităților locale din cele mai mari cincisprezece orașe românești și acțiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului în ultimii 2 ani.

Analiza se bazează pe o grilă de evaluare cuprinzând 20 de indicatori organizați în cinci domenii: intervenții economice pentru reducerea poluării aerului, intervenții administrative, intervenții comportamentale, infrastructura, indicatori direcți de poluare a aerului.

Datele ne arată că acțiunile împotriva poluării întreprinse de către autoritățile locale de la prima ediție a clasamentului și până acum sunt insuficiente.

La fel ca în ediția precedentă a clasamentului, niciuna dintre marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile împotriva poluării.

Alte articole:   Raluca Turcan: Salariul minim ar putea creşte cu 8-12%, înainte de sfârşitul anului

Brașovul, singurul care a făcut un salt semnificativ

Primăriile care acționează cel mai decis în direcția reducerii poluării sunt Brașov, Galați și Cluj-Napoca.

Dintre cele trei mari orașe, Brașovul este singurul care a făcut un salt semnificativ, față de acum 2 ani, și a urcat 7 locuri, ajungând în fruntea clasamentului.

Cel mai puțin preocupate de reducerea poluării și efectele acesteia asupra sănătății locuitorilor sunt primăriile Brăila, Bacău și Constanța.

Poluarea omoară de 15 ori mai mulți români decât accidentele rutiere

Poluarea aerului ucide aproximativ șapte milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an și nouă din 10 persoane respiră aer care depășește limitele pentru poluare stabilite.

Alte articole:   Noi tranșe de vaccinuri Johnson & Johnson și Pfizer BioNTech sosesc în România

În România 29.230 de persoane mor anual din cauza bolilor provocate de poluare, țara noastră aflându-se pe locul 7 la nivel european în ceea ce privește numărul deceselor premature cauzate de poluare la mia de locuitori.

Poluarea omoară de 15 ori mai mulți români decât accidentele rutiere și niciunul dintre cele 15 orașe incluse în analiză nu are stabilite zone cu emisii scăzute.

Motoarele diesel, preferate, încă, de autorități și cetățeni

Motoarele diesel sunt încă majoritar utilizate de către autorități și cetățeni. Datele arată că în 12 dintre cele 15 orașe analizate, în ultimii doi ani, au fost achiziționate autobuze diesel, deși emisiile acestora sunt nocive pentru sănătatea populației și se știe că stabilirea unor zone cu emisii scăzute este una dintre cele mai eficiente 5 măsuri pentru reducerea poluării.

Alte articole:   Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare. Cine are prioritate

În plus, statisticile din decembrie 2020 arată ca jumătate dintre mașinile din România sunt mai vechi de 15 ani și tot jumătate au motoare Diesel.

Din păcate, niciunul dintre orașe nu a organizat campanii de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța calității aerului și efectele nocive ale poluării.

Raportul complet realizat de Observatorul Român de Sănătate poate fi consultat AICI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.