blog-logo

Obiceiuri de Paște: Împușcatul Cocoșului – comuna Apața, județul Brașov

Obiceiuri de Paște: Împușcatul Cocoșului – comuna Apața, județul Brașov

Primăria Comunei Apața în parteneriat cu Centrul Cultural „Reduta” vă invită duminică, 4 aprilie 2021, începând cu ora 14:00, în comuna Apaţa din județul Brașov, la „Împuşcatul cocoşului”, un obicei străvechi al comunităţii maghiare.

Se crede că originea obiceiului este legată de o legendă a locului din secolul al XIV-lea. În timpul unei invazii tătăreşti, populaţia s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântat de cocoş în cetate, locuitorii refugiaţi fiind astfel descoperiţi. Cetatea a fost asediată, iar supravieţuitorii au hotărât drept pedeapsă, împuşcarea cocoşului care i-a trădat.

,,În fiecare an în ziua de Paşte, după ieşirea de la biserică întreaga comunitate maghiară participă la acest străvechi obicei. Alaiul pleacă întotdeauna de la o gazdă, copiii fiind îmbrăcați în costume populare maghiare, dar și în costume de arbalieri. Alaiul  însoțit de fanfară colindă uliţele satului, se opresc la statuia poetului maghiar Apaczai Csere Janos,  îndreptându-se spre un deal din afara localităţii, unde are loc procesul cocoșului și execuția lui simbolică, pentru că toți copiii prezenți trag cu arbaleta la țintă, locul cocoşului viu fiind luat de unul desenat”, transmite Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta.

Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Apața și Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta.

Foto: Marco Algasovschi

Text preluat din Broșura ,,Obiceiuri tradiționale din județul Brașov” realizată de Serviciul Cultură Tradițională.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.