blog-logo

Kelemen Hunor: Ne așteaptă o periodă dificilă, dar nu vom merge în direcţia unui lockdown total

Kelemen Hunor: Ne așteaptă o periodă dificilă, dar nu vom merge în direcţia unui lockdown total

Vicepremierul Kelemen Hunor este încrezător că putem trece peste valul trei al pandemiei, care a ajuns și în România, dar că ne așteaptă o perioadă dificilă, în care vom avea restricții, la fel cum de altfel se întâmplă în mai multe țări din Europa, însă spune că nu vom avea parte de un nou lockdown total.

 În cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, la Miercurea Ciuc, Kelemen Hunor a dat asigurări că nu va fi un lockdown total, așa cum a fost anul trecut, în starea de urgență, dar face apel la populație să fie prudentă în perioada sărbătorilor pascale, când în noapte de Înviere (atât la Paștele Catolic, cât și la cel Ortodox) restricții sunt după ora 2.00.

„Ne aşteaptă o perioadă dificilă. Sunt convins că împreună vom reuşi să trecem peste această perioadă. Valul trei a ajuns şi în România şi dacă ne uităm ce se întâmplă în Ungaria şi chiar în Slovacia, Austria, Germania, Franţa chiar, ce restricţii sunt acolo, atunci putem spune că nici noi nu vom fi feriţi de valul trei.

Deocamdată nu există o explozie a cazurilor zilnice, dar dacă ne uităm la Terapie intensivă deja există o aglomerare şi o presiune asupra sistemului sanitar. (…) Ce se va întâmpla, dacă incidenţa va creşte sau nu va creşte, dacă va fi o presiune mai mare pe spitale sau nu, în mare măsură depinde de noi. Noi am spus că nu vom merge în direcţia unui lockdown total, sunt nişte măsuri care asigură acea distanţare şi acea posibilitate de a nu se aglomera în spaţii publice, prin care putem ţine sub control pandemia”, a spus Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Vicepremierul a avertizat că trebuie să fim foarte atenţi de Paştele catolic şi apoi cel ortodox, pentru a ne putea întâlni şi în anii viitori cu cei dragi.

Alte articole:   Clădirile noi, dotate obligatoriu cu panouri solare

Sigur, anul viitor vom avea Paşti din nou, vom avea şi peste doi ani, important este să fim şi noi, să nu se întâmple fără noi. Am discutat cu reprezentanţii tuturor cultelor, acum zece zile, la Guvern şi am ajuns la concluzia că slujbele pot fi ţinute, în ziua de sâmbătă spre duminică nu vor fi restricţii până la 2 dimineaţa şi la Paştele ortodox la fel. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim atenţi, dar intenţia este să abordăm echilibrat, raţional şi cu măsură bine cugetată această perioadă. Eu sunt convins că, după ce am trecut de anul trecut, până azi, cu experienţa pe care am dobândit-o, marea majoritate a oamenilor vor înţelege că e ok să ne întâlnim, dar este la fel de important să ne putem întâlni şi peste un an. Sigur, vaccinarea ne ajută, dar suntem încă departe de a spune că am ajuns la 65 – 70% de cetăţeni vaccinaţi, de aceea: atenţie, grijă, responsabilitate. Deciziile pe care le-am luat nu le-am luat de plăcere. Încercăm să găsim, prin aceste decizii nuanţate, o metodă prin care reuşim să ne păstrăm şi libertatea, dar şi sănătatea putem ocroti. Sunt convins că marea majoritate a cetăţenilor sunt extrem de conştienţi şi responsabili şi ştiu ce au de făcut”, a arătat Kelemen Hunor.

Alte articole:   Family Start: Guvernul anunță credite garantate de stat pentru organizarea de nunți, botezuri sau cumpărarea unei mașini

Foto: arhiva/digi24.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.