blog-logo

Primarul Allen Coliban nu are certificat ORNISS nici la jumătate de an de la câștigarea alegerilor

Primarul Allen Coliban nu are certificat ORNISS nici la jumătate de an de la câștigarea alegerilor

Primarul Brașovului, Allen Coliban, nu are, încă, certificat de la ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat). Certificatul ORNISS permite, celor care îl posedă, să aibă acces la informațiile confidențiale considerate secrete de stat.

Documentul este obținut dupa verificari amanunțite atât ale solicitantului, cât și ale familiei și anturajului sau. Cu alte cuvinte, persoanei care dorește să obțina accesul la informații cu caracter strict secret, îi sunt verificate toate cunoștințele și rudele, pentru a nu avea legături și interese incompatibile cu obținerea certificatului.

Pentru obținerea certificatului ORNISS, trebuie completat un chestionar care conține întrebari referitoare la existenta unor momente biografice care ar face discutabila obtinerea unui certificat de securitate ORNISS, cu nume, adresa, loc de munca si asa mai departe, inclusiv la legaturile extraconjugale, care bineînțeles trebuie declarate.

Alte articole:   Evaluare cardiovasculară gratuită post-COVID, la un spital privat din Brașov

În plus, pe lângă multele cerinte care trebuiesc îndeplinite, cel care vrea sa obtina accesul la informatii secrete trebuie sa nu sufere afecțiuni fizice sau mentale, care pot cauza deficiente de comportament sau pot transforma persoana, in mod neintentionat, intr-un „factor de risc”.

În plus, se arata pe site-ul oficial al ORNISS, „candidatul” este verificat daca are serioase probleme financiare sau are un nivel de trai scazut, este dependent de folosirea alcoolului sau a drogurilor, are sau a avut comportamente promiscue sau deviatii sexuale, care pot genera riscul ca persoana în cauza sa fie vulnerabila santajului sau altor presiuni.

Tot pentru a avita eventualele presiuni care pot fi exercitate asupra sa, celui care doreste un certificat ORNISS îi sunt verificate la sânge rudele și persoanele apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabila de catre serviciile de informații străine și care au interese ostile securității statului sau a Alianței Nord-Atlantice (NATO).

Alte articole:   VIDEO Catedrala Mântuirii Neamului a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare iconostas ortodox

De ce este necesar un certificat ORNISS?

„În vederea îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin, ORNISS este abilitat să solicite informaţiile necesare de la conducătorii autorităţilor şi ai instituţiilor publice, ai agenţilor economici cu capital integral sau parţial de stat şi ai altor persoane juridice de drept public ori privat. Conducătorii autorităţilor şi ai instituţiilor publice, ai agenţilor economici cu capital integral sau parţial de stat şi ai altor persoane juridice de drept public ori privat au obligaţia de a pune la dispoziţia ORNISS datele şi informaţiile referitoare la protecţia informaţiilor clasificate din domeniul lor de activitate, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege”, se menționează pe site-ul oficial al ORNISS.

Alte articole:   Care este cea mai buna alegere atunci cand cauti masini de inchiriat in Sibiu? Afla acum

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate