blog-logo

Concurs de bătut toaca pentru copii

Concurs de bătut toaca pentru copii

Copiii sunt invitați joi, 25 martie 2021, cu ocazia sărbătorii creștinești Buna Vestire, la un concurs de bătut toaca, la Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului. Cine nu știe, dar vrea să participe, poate învăța, spune președintele Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, Constantin Chicuș.

Prin grija Uniunii Junilor și a Bisericii Sf. Nicolae, se va organiza un concurs de toacă, în jurul orelor 12.30, după terminarea slujbei religioase din biserică, la care sunt invitați copii, dar nu numai ei, și cetățenii care vor să bată toaca. Dacă vor să participe, dar nu știu să bată toaca, îi putem învăța. Vrem să invităm și niște călugări care să țină astfel de cursuri. Este important de precizat că vom respecta toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii virusului„, a precizat Constantin Chicuș, citat de Radio România Brașov.

Alte articole:   Imaginea lui Coliban pe Facebook ne costă peste 21.000 de lei din bani publici într-o lună. Să curgă șampania...

Organizatorii promit premii și suprize pentru micii participanți la concursul de bătut toaca. Tot de Buna Vestire, junii tineri ies cu surla în Piața Prundului, după care vor urca pe Coasta Prundului.

În ziua de 25 Martie, de Buna Vestire, noi, junii, cântăm cu surla. Va veni surlașul, în jurul orei 12.30, în Piața Prundului. Surla este de o mare însemnătate pentru noi, pentru juni, deoarece vestește, practic, primăvara, și în același timp începerea activităților noastre care vor urma în acest an (…) Această surlă seamănă cu o trompetă, dar este un instrument arhaic, nu scoate sunete melodioase, ci niște sunete deosebite, foarte apreciate de locuitorii din Șchei, care o consideră ca «sfânta surlă». Pe vremuri, cu ajutorul acestui instrument, oamenii erau adunați la sfat sau pentru a-și apăra cetatea. Evenimentul va fi restrâns, din cauza pandemiei, dar îl vom puncta, repet, cu respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea bolilor„, a declarat președintele Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi.

Alte articole:   O scrisoare de dragoste pentru România și români oferită de scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown

Tradiția este păstrată cu sfințenie și transmisă din generație în generație, în Șcheii Brașovului. Obiceiul ieșirii cu surla, de Buna Vestire, este primul eveniment de peste an, din seria celor organizate de junii brașoveni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate