blog-logo

Cum se calculează amenzile fiscale și termenul de 15 zile, în 2021

Cum se calculează amenzile fiscale și termenul de 15 zile, în 2021

Începând cu 2021, în cazul amenzilor fiscale, se plătește jumătate din minim dacă plata este în 15 zile, potrivit declarațiilor lui Dragoș Doroș, partener KPMG România, fost șef ANAF.

Dragoș Doroș a explicat în cadrul TaxEU Forum, cum sunt calculate amenzile și ce s-a întâmplat cu termenele de prescripție fiscală.

Potrivit fostului șef ANAF, prima şi ultima zi nu intră în calcul, iar dacă ultima zi dintre cele 15 pică într-o zi de weekend sau de sărbătoare legală, termenul-limită se prelungeşte până în prima zi lucrătoare.

„În cazul ăsta este vorba de zile calendaristice, mai puțin prima și ultima zi. Dacă astăzi am primit amenda, încep să calculez de mâine, număr până la 15 și pot să depun în ziua nr. 16. Dacă pică într-o zi nelucrătoare, atunci până la prima zi lucrătoare”, a explicat Dragoș Doroș.

Este vorba despre amenzile între 50 – 100.000 lei.

Alte articole:   RCA: Noi reglementări, din septembrie

Ce s-a întâmplat cu termenele de prescripție fiscală?

„S-au înghețat. În mai multe acte normative s-a vorbit despre acest lucru. Termenele de prescripție au fost suspendate în perioada 16 aprilie 2020 – 25 decembrie 2020. Adică 254 zile de suspendare. Are efecte această suspendare și pentru obligațiile fiscale aferente perioadei 2016-2019”, a explicat Doroș.

Amintim că amenzile fiscale se pot plăti la jumătate din valoare, în termen de 15 zile, nu doar 48 de ore.

Foto: hotnews.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.