blog-logo

Despre dragostea pentru meșteșuguri și lucru manual cu Carmen Cojanu

Despre dragostea pentru meșteșuguri și lucru manual cu Carmen Cojanu

Lucrul manual a fost mereu prezent în casele și în sufletele locuitorilor acestor meleaguri. Șezătorile au reînviat în ultimii ani sub forma unor șezători urbane în care oameni pasionați de meșteșuguri se întâlnesc, învață unii de la ceilalți, se cunosc și se ajută pe parcursul frumos al creației manuale.

Obiectele lucrate manual au înfrumusețat din timpuri străvechi casele noastre, un ștergar la o icoană, o pernă brodată, un covor țesut, o icoană pe perete.

În zilele de sărbătoare locuitorii satelor se mândreau cu veșmintele frumos lucrate în serile lungi de iarnă, iar fetele abia așteptau să iasă la horă cu ia cusută la lumina opaițului.

În șezătorile urbane din Brașov ai ocazia să cunoști oameni deosebiți de la care ai multe de învățat.

Gabriela Bularca – Realizator Televiziunea ONLINE TViBV Grupul Iubim Brașovul, Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului

Un astfel de om cu drag de tradiții și de lucru manual este dna Carmen Cojanu, care cu determinarea ce o caracterizează în cel mai scurt timp te învață să brodezi, și nu oricum, cu mătase pe postav, pentru cei care au încercat așa ceva știu că nu este chiar ușor, dar cu răbdare, și migală și cu îndrumarea bună, florile brodate pe postav încep să prindă contur.

Alte articole:   Imagini spectaculoase de la deszăpezirea Transfăgărășanului

Am rugat-o să îmi ofere un interviu, dar cu modestia ce o caracterizează răspunsurile au venit scurte între două împunsături de ac.

Rep.: Când ai prins drag de tradiție și de meșteșug?

Mă numesc Carmen Cojanu , am făcut cunoștință cu acul și ața din fragedă copilărie, bunica mea a fost croitoreasă și am crescut cu muzica mașinii de cusut. Cel mai plăcut sunet pentru mine este acela făcut de o foarfeca care taie materialul.

Sunt membru activ al Grupului Șezătoare la Brașov încă de când era un grup pe Facebook, acum 6 ani a avut loc prima șezătoare organizată la Bibioteca George Barițiu din Brașov. Aici am întâlnit doamne minunate care duc mai departe tradiția lucrului de mâna.

În școala generală am avut la lucru manual și gospodărie o profesoară minunată dna Micu Elena, dacă nu mă înșeală memoria, datorită acestei profesoare m-am îndrăgostit de ace, foarfecă și mașina de cusut.

Până am terminat clasa a VIII-a am cusut pe etamină, în liceu am trecut la pânză, și am brodat toate lenjeriile de pat ale mamei, pot spune că tot în aceeași perioadă a început să îmi placă să coș și la mașina de cusut, să-mi confecționez singură hainele  și apoi să le personalizez cu broderie sau dantelă.

Alte articole:   Primăria Săcele vrea să cumpere autobuze electrice

Întotdeauna am cusut pentru mine și familia mea, îmi plac lucrurile unicat, cred că acesta este și motivul pe care care m-au atras costumele populare pentru că sunt unicate.

Fiecare femeie care a cusut o ie sau a brodat pe postav și-a lăsat amprenta , a realizat ceva unic, minunat.

Rep.: Ai fost ucenicul unui meșter?

Când m-am hotărât să îi cos fiicei mele un rând de cretinte, am apelat la doi meșteri populari din sat să mă ajute. La dna Săniuță Maria cunoscută sub numele de Pârâioara și la dna Ana Olaianos cunoscută ca Trandafira. Și de aici a început totul, am învățat de la dânsele foarte multe lucuri despre costumul popular din Dumbrăvița. Am mai avut doi profesori care m-au inițiat în tainele incondeierii ouălor de Paști, pe dna Tatu Silvia și dl Micu Adrian, care se ocupă de Muzeul Satului din Hărman.

Alte articole:   Doar două studente au solicitat să se angajeze part-time la cantina Universității Transilvania

Rep.: Ce meșteșug practici?

Brodez, încondeiez ouă și țes, deocamdată numai brâie, îmi place lucrul manual, îmi place când iese ceva frumos din mâinile mele și de aceea vreau să duc mai departe meșteșugurile pe care le cunosc.

Rep.: Fetița ta moștenește talentul tău?

Primul meu elev a fost fiica mea pe care încerc să o învăț tot ce știu.

Rep.: Vrei să lași mai departe ceea ce știi?

Îmi place să fiu profesor, să învăț cât mai multe fete să învețe să coase o ie, pentru a nu se pierde acest lucru minunat – lucrul manual.

Rep.: Ai reușit să monetizezi creațiile tale?

Nu mă consider meșter popular, nu fac bani din cusut, dacă am vândut ceva creat de mine și mi-am recuperat banii dați pe materiale am fost mulțumită.

Rep.: Ce planuri de viitor ai? 

Aș vrea să ajung meșter popular dar deocamndată este un vis la care încă lucrez.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.