blog-logo

Andreea Moldovan, despre orele de sport fără măști: Este păcat să compromiți tot efortul din școală

Andreea Moldovan, despre orele de sport fără măști: Este păcat să compromiți tot efortul din școală

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune despre contrele legate de măștile la orele de sport că dacă un copil ar infecta alții în timpul orelor de educație fizică ar compromite tot efortul din școală.

Fostul director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, spune că ar fi păcat ca pentru o oră de educație fizică în care copiii să nu poarte masca de protecție, să fie compromis tot efortul depus de școală până la acel moment.

„Păstrăm masca în clasă, pe coridoare, în toate spațiile interioare, ceea ce înseamnă că elevii, dacă poartă cum trebuie masca, teoretic sunt protejați. În schimb mergem la ora de sport și o dăm jos. Dacă la ora de sport sau ulterior se identifică un copil bolnav, toți colegii care au stat în preajma lui fără mască sunt automat contacți direcți și automat merg în izolare. Este efectiv păcat, ca pentru o oră de educație fizică pe care poți să o faci în mod protejat, să compromiți tot efortul din restul școlii”, a susținut Andreea Moldovan, potrivit Digi24.

Întrebată dacă exista vreun studiu care să arate un nivel de oxigen mai scăzut dacă se poartă masca la orele de educaţie fizică, medicul Andreea Moldovan a răspuns: „Nu, măştile chirurgicale nu sunt atât de etanşe încât să împiedice oxigenarea corectă”.

Alte articole:   Mai sunt doar câteva zile pentru ridicarea tichetelor „Dar din suflet pentru seniori“

Există o creştere a infectărilor în rândul elevilor şi al cadrelor didactice, a adăugat medicul, spunând că există statistici internaţionale în care se arată că acolo unde s-a făcut sport fără mască a existat o creştere a cazurilor, dar „nu neapărat de la ora de sport”, relatează Medifax.

„Când păstrăm masca în toate spațiile interioare, teoretic elevii sunt protejați. La sport o dăm jos, iar dacă se identifică un copil bolnav, toți colegii care au stat lângă el sunt considerați contacți direcți și merg în izolare. Este păcat să compromiți tot efortul din școală. Este un alt studiu: în timpul orelor de sport, elevii fac efort, expiră prelungit, cantitatea de virus devine mai bogată. Un alt studiu arată că dacă merg în șir indian la educație fizică virusul se răspândește pe o distanță mai mare”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

De ce elevii pot mânca în clase dar nu pot face sport în sală fără măști

Alte articole:   De 75 de ani - Curtea Internaționala de Justitie

Secretarul de stat în MS a fost întrebată despre situația în care aceiași copii mănâncă împreună în pauzele de masă, moment în care sunt nevoiți să scoată masca.

În cazul în care acest lucru se face în sălile de clasă unde sunt toți copiii, în mod evident apare riscul de infecție și astfel, apare și întrebarea: de ce nu se pot ține orele de sport fără măști, respectând distanțarea, dacă oricum în clase elevii își dau masca jos pentru câteva minute, cât să mănânce.

În această situație, secretarul de stat susține faptul că intervalele de timp în cele două cazuri diferă, și riscul este mai mic în timpul mesei de prânz, decât în timpul orei de sport.

„Metodologia de lucru ne spune că suntem contacți direcți dacă stăm peste 15 minute la sub un metru fără mască. Practic, un interval de timp scurt ar fi oarecum protector. Bineînțeles că nu putem să atingem o perfecțiune în ceea ce privește transmiterea virusului. Sunt niște marje de eroare pe care le putem înțelege. Dar unde putem interveni, trebuie să o facem”, a mai adăugat Andreea Moldovan.

Întrebată, de asemenea, în ce punct al epidemiei suntem, dacă România se poate consideră în valul 3, medicul a afirmat: „Da, cred că da. Depinde încă de noi să schimbăm cursul acestei evoluții. Dacă conștientizăm că avem o problemă – mă refer la tot contextul european – sunt niște lucruri care trebuie să ne dea de gândit”.

Alte articole:   Incendiu în Brașov azi-dimineață. O bătrână a decedat
Distribuie dacă îți place!
 1. Se vede ca doamna,care cand era ia Brasov ne recomanda sa mancam,daca putem,cu masca…,habar n-are de sport si ce inseamna efort fizic ; este o idiotenie sa faci efort fizic cu masca pentru ca pur si simplu ,nu numai ca incomodeaza puternic ,dar in conditii de efort sustinut nici nu ai oxigenarea necesara ; i-as sugera sa incerce sa alerge vreo 10-15 kilometri cu carpa aia pe gura si apoi mai stam de vorba ; ce ineptie!!!!!!!!

  Reply
 2. Observator de kk 9 martie 2021, 12:21 AM

  Fraiere, se vede ca esti obserator. E plin netul de studii cu oxigenarea!
  15 km nu alergi tu, ca le ai tu observatul. In plus doamna spune ca multe tari recomanda sa nu tina ore de sport indoor.
  Dar e greu sa observi ce nu vrei sa vezi!

  Reply
  • In mod sigur nu sint mai fraier ca tine si ce e mai important ,nu folosesc un limbaj violent si agresiv larg raspindit la noi ci caut sa ma exprim civilizat ; si spre dezamagirea ta, chiar alerg 15 km si mai mult chiar daca observ in acelasi timp tot felul de ineptii ;ca sa clarificam lucrurile ,te invit la o alergare de 15 km ,fara masca ,bineinteles !

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate