blog-logo

Obeliscul din fața Gării Brașov, o deschidere spre nou și trecutul istoric al orașului

Obeliscul din fața Gării Brașov, o deschidere spre nou și trecutul istoric al orașului

În urmă cu mai bine de 50 de ani, în mai 1970 a fost inaugurat obeliscul, realizat de Boris Leonovici, amplasat în fața Gării Brașov, care a devenit un simbol al orașului.

Momentul a fost tratat cum se cuvine în presa locală de la acea vreme, iar revista „Săptămâna brașoveană” a dedicat acestui eveniment un articol în care a reflectat pozitiv importanța noului monument asupra Brașovului.

În documentările sale, muzeograful Ovidiu Savu a găsit în revista „Săptămâna brașoveană” din anii 1968- 1971, un articol interesant despre coloana din fața Gării Brașov, dar și o fotografie de la acea vreme a unuia dintre primele simboluri ale Braşovului.

În suplimentul cultural și informativ „Săptămâna brașoveană” din anii 1968-1971 am găsit de curând un alt monument important al Brașovului, „proaspăt” inaugurat. Este vorba de obeliscul din fața Gării centrale a Brașovului, monumentul ce a fost inaugurat în luna mai 1970.

Iată, la mai bine de 50 de ani de la realizarea lui, îl redăm așa cum apărea atunci în capătul principalei porți feroviare de intrare în orașul Brașov. Era, pentru vremea respectivă o deschidere spre nou și trecutul istoric al Brașovului, o realizarea a unui cunoscut sculptor din perioada aceea istorică.

Precizăm, pentru cei mai tineri că, inițial, blocul de garsoniere din fața Gării, cel de la cofetăria „Căprioara” cum îl știu brașovenii, a fost făcut inițial pentru a deveni hotel. Pe acoperișul blocului a fost construită în acea perioadă și o viitoare piscină. Însă autoritățile vremii l-au transformat, totuși, în bloc de locuințe.

Iată ce scrie suplimentul cultural-educativ „Săptămâna brașoveană” din 9 mai 1970 chiar pe prima pagină: <<Un nou monument arhitectonic – obeliscul realizat de Boris Leonovici, amplasat în fața gării – completează peisajul urbanistic al Brașovului>>”, a arătat Ovidiu Savu.

Alte articole:   Incendiu în Brașov azi-dimineață. O bătrână a decedat

În zilele următoare, istoricul Ovidiu Savu ne va pune la dispoziție imagini inedite cu echipa de suflet Steagu Roșu Brașov din perioada anilor 1969-1970, dar și alte realizări deosebite ale sportului brașovean din acea perioadă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. Neculai Ghindeal 2 martie 2021, 9:23 AM

    «(…) obeliscul, realizat de Boris Leonovici, amplasat în fața Gării Brașov, care a devenit un simbol al orașului.»
    Simbol al orașului? Serios? Asta-i o noutate pentru mine! Simbolurile Brașovului sunt Piața Sfatului, Biserica Neagră, Biserica Sf. Nicolae din Prund, Prima Școală Românească, Cerbul Carpatin, Hotelul ARO (vechi), Casa Armatei, Rectoratul, Prefectura, Primăria, clădiri care apăreau pe vederi pe vremuri.
    Acest obelisc este la fel de emblematic pentru Brașov cum era covrigul de inox care până la revoluție a fost în fața Complexului Mare (la cinema Cosmos, pentru cei mai avansați în vârstă) iar pe urmă a fost mutat în fața corpului Universității Transilvania de la Ceasul Rău.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate