blog-logo

Se schimbă etichetele pentru clasa energetică a electrocasnicelor

Se schimbă etichetele pentru clasa energetică a electrocasnicelor

Începând de astăzi, 1 martie, Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătățită pentru aparatele de uz casnic în toate țările europene.

Noua etichetă este introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice. Ea este o etichetă mai transparentă pentru a oferi în viitor orientări mai eficiente consumatorilor.

Economie de energie de la A la G

De la 1 martie, clasele A+, A++ şi A+++ vor dispărea, astfel noua scară de măsurare va fi de la A la G în funcție de cantitatea de energie consumată. Toate produsele vor fi etichetate pe o scară nouă, actualizată și mai clară, de la A (eficiență maximă) la G (eficiență minimă).

Sunt cinci grupe de aparate electrocasnice cu etichete „reclasificate”:

  • mașini de spălat vase;
  • mașini de spălat rufe și mașini de spălat și uscat rufe;
  • frigidere, inclusiv aparate frigorifice pentru depozitarea vinului;
  • lămpi;
  • afișaje electronice, inclusiv televizoare, monitoare și afișaje digitale cu rol de semnalizare.
Alte articole:   Cîțu: Slujba de Înviere, oficiată în afara bsericii. Restricții eliminate în localități cu peste 60% de persoane vaccinate

Primele patru grupe de produse trebuie să poarte etichetele cu noua clasificare începând cu 1 martie 2021. Becurile și lămpile, de la 1 septembrie 2021.

Cod QR pe noua etichetă energetică

Noua etichetă energetică conține și un cod QR, care pune la dispoziția utilizatorilor o pagină web a Comisiei UE unde sunt înregistrate informații detaliate despre model.

Pe lângă reclasificarea din punct de vedere al eficienţei, un nou element al acestor etichete este un cod QR cu ajutorul căruia consumatorii vor putea obține informații suplimentare, oficiale (fără caracter comercial) prin scanarea codului cu un telefon. Datele respective sunt introduse de producători într-o baza de date unică la nivelul UE, disponibilă pentru toți cetățenii europeni. Această bază de date digitală permite, pe lângă creşterea transparenţei, şi simplificarea supravegherii pieței de către autoritățile naționale, potrivit economica.net.

Alte articole:   Brașovenii pot cumpăra și dona alimente pentru susținerea comunităților vulnerabile din județ

Câştigul pentru consumator şi pentru societate

Potrivit Comisiei Europene, revizuirea etichetei energetice va aduce fiecărui consumator economii medii suplimentare de 15 euro pe an, datorită unor informații mai clare cu privire la eficiența energetică a produselor, posibilității de a compara produsele şi a informațiilor suplimentare despre produse, precum performanțele, utilizarea apei sau zgomotul. Pe de cealaltă parte, conform aceleiaşi surse, 10-25% dintre produsele de pe piață (funcţie de tip) nu respectă cerințele de etichetare a eficienței energetice, iar aproximativ 10% din economiile de energie preconizate nu se realizează din cauza nerespectării normelor.

Comisia a arătat că autoritățile naționale de supraveghere a pieței nu depun suficiente eforturi pentru asigurarea respectării legislației. Însă, odată cu simplificarea etichetelor şi a apariţiei acelei baze de date, lucrurile s-ar putea schimba. Conform estimărilor interne ale Comisiei, economiile de energie finală totale realizate datorită acestor noi etichete se vor ridica, până în 2030, la 38 TWh/an, adică echivalentul consumului anual de energie electrică al Ungariei. Pachetul privind etichetarea energetică constituie o contribuție importantă la atingerea obiectivelor UE în materie de energie și climă.

Alte articole:   Brașovul, cea mai mare creştere a câştigului salarial mediu net, din Regiunea Centru

Normele UE privind etichetarea energetică se aplică, de asemenea, anumitor “produse cu impact energetic”, adică bunuri sau sisteme care afectează consumul de energie în timpul utilizării. Ele nu se aplică produselor second-hand sau vehiculelor utilizate pentru transportul de persoane sau bunuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate