blog-logo

DSVSA Brașov solicită prefectului să medieze conflictul instituțional cu CRPC

DSVSA Brașov solicită prefectului să medieze conflictul instituțional cu CRPC

În contextul în care în spaţiul public apar referiri distorsionate cu privire la activitatea personalului angajat al D.S.V.S.A. BRAŞOV, reacţia noastră este firească, transparentă şi fermă. Excludem şi ignorăm ,,atacul la persoană’’ venit din partea unor indivizi marcaţi de frustrări, de care nu ne facem responsabili.

Dialogul interinstituţional are loc în interiorul şi în cadrul instituţiilor publice, sau după caz, sub medierea sau analiza Instituţiei Prefectului, care are capacitatea şi calitatea administrativă de a controla activitatea instituţiilor deconcentrate. Trimiterea în spatiul public, de acuze nefondate, la adresa D.S.V.S.A. BRAŞOV sau a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, reprezintă în opinia noastră o gravă încălcare a deontologiei profesionale, mai ales în cazul unui reprezentant al corpului funcţionarilor publici, cu un alt profil profesional.

D.S.V.S.A. BRAŞOV dispune în prezent de un numar total de 82 de funcţionari publici şi 28 de angajaţi pe durată determinată, având următoarea pregatire profesionala: medici veterinari, medici umani, ingineri-industrie alimentară, biologi, asistenţi veterinari şi personal de suport precum economişti, jurişti.

Toţi angajaţii participă la cursuri de formare profesională, finalizate prin  teste de competenţă, însoţite de atestate obţinute atât în ţară cât şi în străinătate, în cadrul programelor Better Training for Safer Food (BTSF) din cadrul Uniunii Europene. Activitatea şi pregătirea profesională a specialiştilor din cadrul D.S.V.S.A.BRAŞOV, este de asemenea auditată prin misiunile DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, de cel puţin  două ori într-un an calendaristic, cu rezultate care ne onorează.

In acest context, remarcile puerile ce denotă ignorarea şi necunoaşterea complexităţii activităţii instituţiei noastre la nivel teritorial şi naţional sunt caracteristice unui mod de gândire limitat, mediocru şi rău intenţionat.

Alte articole:   O călătorie între viață și moarte a determinat-o pe Antonela Coroamă să devină un spirit luptător

D.S.V.S.A. BRAŞOV, prin personalul central şi din cele şapte structuri teritoriale oficiale, controlează, supraveghează, monitorizează şi îndrumă activitatea agenţilor economici, a persoanelor juridice sau fizice, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar din domeniul sănătăţii animale şi a siguranţei alimentelor în raza de competenţă teritorială, astfel:

Control oficial sănătate animală:

1. Ferme comerciale autorizate cu profil: avicol 47 unităţi, suin 14 unităţi, bovine 41 unităţi, comerţ intracomunitar şi export animale 4.

2. Efective totale de animale şi păsări: bovine 72.274 cap., ovine 452.651 cap., caprine 12580 cap., suine 99781 cap., păsări (inclusiv curcani) 4.769.777 cap. (peste 50% din efectivele României, în ferme comerciale).

Control oficial siguranţa alimentelor:

1. Obiective autorizate în domeniul siguranţei alimentelor (cu activităţi de export): 49 unităţi, respectiv: abatoare de carne roşie, abatoare de pui şi curcan, unităţi de procesare a laptelui, cărnii, peştelui, depozite alimentare pentru produse de origine animală, etc. Obiective înregistrate în domeniul siguranţei alimentelor (destinate numai pieţei interne) 293, respectiv: carmangerii, măcelării, centre colectare şi prelucrare lapte integrate şi independente, etc.

2. Obiective autorizate şi înregistrate în domeniul comerţului cu alimente: supermarket-uri 96 unităţi, hipermaket-uri 15 unităţi şi 2709 magazine alimentare.

3. Obiective de alimentaţie publică: Total 2306 unităţi, respectiv: restaurante 1569 unităţi, unităţi catering 76, pizzerii 129 unităţi, cantine 217 unităţi, cofetării/ patiserii 124 unităţi.

4. Puncte alimentare mobile (rulote-fast food) 191 unităţi.

Alte articole:   Colegiul Medicilor cere suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat pentru medicină de familie

5. Obiective cu specific non animal: 343 obiective în domeniul panificaţiei, patiseriei, morăritului, zahărului, uleiului, condimente, dulciuri şi ciocolată, amidon, cartofi, bere şi băuturi alcoolice etc.

Urmare a activităţii de control, monitorizare şi supraveghere, în obiective supuse controlului oficial în domeniul siguranţei alimentelor, în ultimii trei ani s-a înregistrat doar un incident alimentar încadrat în categoria TIA (toxiinfecţie alimentară), fiind de reţinut faptul că ”responsabilitatea primară în domeniul siguranţei alimentare apaţine operatorului economic din domeniu”, conform legislaţiei specifice.

În ceea ce priveşte controlul oficial din domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor, singura patologie care creează îngrijorare, care de fapt are şi o amploare naţională şi internaţională, se referă la pesta porcină africană, care evoluează actualmente doar în mediul silvatic în judeţul BRAŞOV. Se monitorizează cu toată responsabilitatea şi competenţa profesională, respectarea condiţiilor de biosecuritate în fermele comerciale (suine şi păsări), avand în vedere evoluţia la nivel european a influenţei aviare şi a pestei porcine africane. Supraveghem permanent sistemul informatic TRACES, care presupune cunoaşterea schimburilor comerciale cu animale în interiorul Uniunii Europene (inclusiv intrările şi ieşirile din Romania).

Zilnic monitorizăm sistemul informatic SRAFF şi AAC, (reprezentăm punctul focal judeţean)  fiind conectaţi la toate alertele alimentare europene sau naţionale, coordonând în acest context, conform legislaţiei europene, acţiunile de eliminare a riscurilor alimentare pentru consumatori, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii pe lanţul alimentar.

Justeţea deciziilor luate în domeniul sănătăţii animale şi a siguranţei alimentare, se bazează pe folosirea unui sistem de trasabilitate, propriu instituţiei noastre, care ne permite să parcurgem cu date şi proceduri ştiintifice, proprii profesiei noastre, traseul ,,de la furcă la furculiţă’’, sau ,,de la fermă pe masa consumatorului’’. In sprijinul celor afirmate anterior, instituţia noastră este singura care prin proceduri argumentate ştiintific, poate cuantifica riscul alimentar la produse de origine animală sau nonanimală.

Alte articole:   Reorganizare la PMP Brașov. „No, hai!”, pe mâna vechilor pediști

Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat ,,Dr. Mihai Dumitru’’ BRAŞOV, acreditat RENAR încă din anul 2004, având specialişti cu competenţe testate în sistem inter-laborator, permanent, de către Institutele I.D.S.A. şi I.I.S.P.V., din cadrul A.N.S.V.S.A., au analizat numai  anul trecut un numar de 141.670 probe, generand 150.168 analize recunoscute la nivel european, în domeniul sănătăţii animale şi siguranţei alimentelor.

Toată această activitate meritorie aparţine unui grup profesional disponibil indiferent de programul legal de lucru, bine pregătit profesional, cu o recunoaştere a activităţii din partea mediului economic, a unităţilor administrative teritoriale, a grupurilor şi asociaţiilor profesionale, a instituţiilor publice din teritoriu, cu care colaborăm în domenii  de utilitate publică, care sunt în final în interesul societăţii şi al cetăţeanului.

Fiind conştienţi de profesionalismul şi competenţa echipei D.S.V.S.A. BRAŞOV, considerăm un afront adus instituţiei noastre, a rolului profesiei şi misiunii noastre în societate. Solicităm în mod imperativ, o luare de atitudine din partea Instituţiei Prefectului BRAŞOV, în scopul respectării competenţelor profesionale a instituţiilor cu atribuţii pe lanţul alimentar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. sinteti niste jigodii, cu exceptia catorva care lucreaza pe cont propriu.
    o categorie de specialisti mai nesimtiti nu sa vazut, poate doar silvicultorii, alti banditi.
    va faceti treba in doru pooli…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.