blog-logo

28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România

28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România

28 februarie 2021 marchează peste 88 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România, de la semnarea Înaltului Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933 de către Regele Carol al II-lea, care aproba „Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene”.

Momentul aniversar este un bun prilej de bilanţ şi rememorare a activităţii desfăşurate de specialiştii de protecţie civilă de-a lungul timpului, mereu aflaţi la datorie, intervenind în sprijinul cetăţenilor ameninţaţi de catastrofe şi dezastre naturale.

În anul 2020 dispeceratul inspectoratului a gestionat un număr de 43.752 de apeluri de urgență, iar serviciile profesioniste, voluntare și private pentru situații de urgență au totalizat un număr de 15.327 evenimente (în medie 42 pe zi.

Acțiunile la alte situații de urgență (specifice de protecție civilă) din anul 2020 se împart astfel:

  • – 89 misiuni pentru limitarea și înlăturarea efectelor inundațiilor;
  • – 37 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniție neexplodată;
  • – 3 misiuni pentru distrugerea de muniție neexplodată;
  • – 2 misiuni în urma unor fenomene meteo periculoase;
  • – 2 misiuni în urma unor explozii;
  • – 2 alte situații;
Alte articole:   15.000 de elevi din județul Brașov vor primi informații despre pericolul reprezentat de consumul de droguri, în următorul an școlar

„Ziua Protecției Civile din România, pe care o aniversăm în data de 28 februarie a fiecărui an, îmi oferă ocazia de a aduce mulțumiri salvatorilor brașoveni, militari și civili, pentru profesionalismul, dedicația și curajul cu care își îndeplinesc misiunile de prevenire şi reducere a riscurilor de producere a dezastrelor, de protejare a populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă. Componență esențială a sistemului securității naționale, Protecția Civilă contribuie, de asemenea, și la dezvoltarea solidarității sociale, având un impact semnificativ în viața comunității noastre. Mereu la datorie, salvatorii brașoveni reprezintă o garanție că, în situații-limită, populația județului nostru se poate baza pe apărători devotați, care vor face tot ceea ce este omenește posibil pentru a proteja vieți și bunuri. Felicit întregul personal din structurile Protecției Civile brașovene pentru operativitatea și eficiența acțiunilor la care participă, pentru responsabilitatea de care dau permanent dovadă și le adresez cele mai sincere urări de sănătate, succes în activitatea profesională și împliniri în viața personală. La mulți ani!” – este mesajul prefectului Mihai Cătălin Văsii.

Alte articole:   Lucian Pătrașcu: Cum să ai peste 2.000 de angajați în subordine și Brașovul să arate atât de rău?

„Pentru fiecare profesionist al protecţiei civile, faptele glorioase ale înaintaşilor trebuie să constituie un imbold pentru dinamizarea activităţilor în direcţia perfecţionării pregătirii profesionale, sub semnul spiritului de sacrificiu dublat de o înaltă responsabilitate civică. Integrată astăzi ca structură a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, protecţia civilă din România a desfăşurat un volum impresionant de activităţi menite să ducă la prevenirea şi gestionarea situațiilor de urgenţă, în vederea apărării vieţii, bunurilor şi a mediului împotriva calamităţilor şi dezastrelor. Am asistat, în ultima perioadă, la intensificarea riscurilor care ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător şi valorile patrimoniului naţional. Nu există elemente care să ne facă să credem că ele se vor diminua în viitor. Dimpotrivă, trebuie să ne concentrăm atenţia asupra amplificării unor noi factori de risc, generaţi îndeosebi de schimbările climatice radicale şi de diversitatea activităţilor economice care utilizează, produc şi comercializează substanţe periculoase. Colaborarea cu structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor şi cu celelalte ministere şi institutii componente ale Sistemului Naţional al Managementului Situaţiilor de Urgenţă a făcut ca prevenirea şi răspunsul în situaţii de urgenţă să se realizeze rapid şi eflcient, punând la adăpost de furia naturii dezlănţuite vieţile oamenilor şi bunurile materiale ameninţate. Fie ca deviza „Cu viaţa mea apăr viaţa”, sub care vă desfăşuraţi activitatea, să constituie şi în viitor motto-ul catalizator al tuturor misiunilor încredinţate, vă felicit pentru devotamentul şi profesionalismul dovedite În timpul misiunilor şi vă asigur de întreaga mea apreciere. În încheiere, adresez întregului personal din structurile Protecţiei Civile sincere urări de sănătate, împliniri pe toate planurile şi putere de muncă, în continuare, în folosul semenilor noştri. La mulți ani!” – inspectorul șef al ISU Brasov, colonel Lucian Marciu.

Alte articole:   Localitățile din județul Brașov cu cei mai mulți șomeri

Luni are loc avansarea unor cadre militare in grad, înainte de termen, pentru merite deosebite în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.