blog-logo

„Sania de vară”, alt proiect preluat de Coliban din mandatul trecut

„Sania de vară”, alt proiect preluat de Coliban din mandatul trecut

Astăzi, 25 februarie, a fost data limită de depunere a ofertelor pentru întocmirea Studiului de fezabilitate în proiectul ,,Construire Sanie de vară în Poiana Brașov“.

Investiția face parte din programul ,,Poiana Brașov – stațiunea celor 4 anotimpuri”, program prin care municipalitate își propune să creeze puncte de atracție în Poiana Brașov care să facă stațiunea atractivă și în afara sezonului de schi. O singură firmă de proiectare, din Constanța, a depus ofertă pentru realizarea studiului. Valoarea estimată pentru realizarea acestei documentații este de 129.339 lei + TVA.

În perioada următoare, oferta acestui proiectant va fi analizată, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic, iar după semnarea contractului, proiectantul va avea la dispoziție 45 de zile pentru elaborarea documentației.

,,Unul dintre programele municipalității este acela de a transforma Poiana Brașov din stațiune de iarnă în stațiune atractivă în toate anotimpurile. Pentru a realiza acest obiectiv avem mai proiecte în diferite faze de elaborare. Unul dintre acestea este proiectul saniei de vară, care în acest moment este în faza de achiziție a studioului de fezabilitate. La acesta se adaugă traseele de mountain bike, traseele pentru drumeții și alte facilități de petrecere a timpului liber, pentru ca turiștii să aleagă Poiana pe tot parcursul anului”, declara primarul Allen Coliban, la conferința de presă a concursului internațional de schi FIS Children Trophy.

Ceea ce a uitat iar să spună Allen Coliban este faptul că acest proiect a fost pregătit de fosta conducere a Primăriei.

Ideea „saniei de vară” a fost lansată încă din 2017, la un workshop organizat de către Ministerul Turismului la Bucureşti pe tema pregătirii unui „Master plan de investiţii în turism”, document ce urma a fi elaborat pentru prima oară în România, cu scopul de a asigura o viziune de ansamblu privind bunele practici şi strategiile de investiţii în turism. Amănunte AICI!

La începutul anului trecut, Scripcaru a venit cu indicatori economici și zona de amplasare a acestui obiectiv.

În septembrie 2020, Consiliul Local Braşov a aprobat „Planul Integrat de Dezvoltare a Activităților Turistice și de Agrement din Poiana Brașov”, propus de Scripcaru, care conține toate obiectivele de investiții ale municipalității în următorii trei ani, cu scopul de a crește numărul turiștilor care aleg Poiana Brașov pentru un sejur mai lung, nu doar pentru weekend, și pentru toate anotimpurile, nu doar iarna.

Detalii temă de proiectare

Se propune construirea unei piste de sanie de vară, potrivită pentru operare de-a lungul întregului an (funcţionare inclusiv iama şi indiferent de condiţiile meteo), cu un sistem propriu de urcare. Acest sistem ar permite o operare confortabilă şi sigură în condiţii de umiditate, ploaie sau ninsoare. În versiunea proiectată, lungimea pistei de coborâre va fi de aproximativ 1.500 metri, cu o diferenţă de nivel de 155 metri, iar lungimea traseului de urcare ar fi de aproximativ 680 m.

Amplasamentul punctului de acces la pista de sanie de vară este în apropierea staţiei inferioare a telecabinei Capra Neagră, pe platoul de lângă Centrul de Agrement al stagiunii, limitrof pârtiei Bradul.

Descrierea instalației de sanie de vară

Lungimea aproximativă a căii de rulare duble, pentru traseul de coborâre, va fi de aproximativ 1.500 m, format din segmente drepte, curbe, arcuri, salturi cu înălţimi diferite, poziţionată față de suprafața terenului astfel:

 • – aprox. 1000 de metri la 1 m înălţime,
 • – aprox. 200 de metri la 2 m înălţime,
 • – aprox. 150 de metri la 3 m înălţime,
 • – aprox. 150 de metri la 4 m înălţime,

Instalația va mai conține:

 • – aprox. 750 de metri plasă de protecţie pentru traseul de coborâre,
 • – 60 sănii cu două locuri,
 • – 120 frâne centrifugale la partea din spate,
 • – 60 pachete de siguranţă pentru sănii – scaun cu spătar înălţat, protecţie pentru faţă şi centură de siguranţă cu fixare in 3 puncte;
 • – un sistem inteligent de control al distanței compus din: aprox. 1.500 m profil protecție, 60 unități inteligente de control al distanței instalate în sănii, senzori magnetici, software specializat și unitate centrală de control, control magnetic în zona stațiilor;
 • – platforme de siguranță pentru 750 m la traseul de coborâre și 380 m la traseul de urcare.

Studiul de fezabilitate va cuprinde următoarele livrabile:

 • – Documentaţia tehnică pentru obţinerea avizelor şi acordurilor solicitate în Certificatul de Urbanism, depunerea şi susţinerea acestora la avizatori;
 • – Studiu topografic vizat de OCPI;
 • – Studiu geotehnic;
 • – Studiul peisagistic şi de amenajare urbană;
 • – Studiul privind soluția de alimentare cu energie electriă;
 • – Analiza cost-beneficiu;
 • – Studiul de fezabilitate propriu-zis şi devizul general.
Distribuie dacă îți place!
 1. Este o treabă f f bună că vrea să continue acest proiect, mai ales că acum avem în Poiana și o grămadă de vilegiaturiști instalați pe toate colinele,

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov