blog-logo

Telefericul de pe Tâmpa – mai bine de 50 de ani de transport pentru turiști

Telefericul de pe Tâmpa – mai bine de 50 de ani de transport pentru turiști

În documentările noastre prin ultimele donații făcute muzeului, mă refer în special la ziarul „Drum nou” din perioada comunistă, dar și la o revistă de cultură, de recomandări teatru, muzee, tv și operă, Cerbul de Aur, și altele, mă refer la revista „Săptămâna brașoveană”din anii 1968- 1971 am găsit un articol interesant.

Chiar pe prima pagină avem o știre și o fotografie, prima probabil din presa brașoveană de atunci cu telefericul ce urcă și coboară spre Muntele Tâmpa. Articolul se și intitulează „Premieră brașoveană” în care ne este descris noul mijloc rapid de urcat  pe Tâmpa în timp record: 2 minute și 15 secunde. Iată câteva rănduri din articolul prezentat: „Două cabine roșii, din cadre metalice și geamuri flexibile, vor străbate de acum îniante un traseu, pe care ce-i obișnuiți să-l parcurgă pe vechile serpentine vor realiza un timp record. 2 minute și 15 secunde”. În continuare avem și date tehnice mai amănunțite: „Noul teleferic de pe Tâmpa, o atracție veritabilă pentru turiști …vor parcurge vertical o distanță de circa 520 metri, cu o viteză de 6m/s.

Alte articole:   Coliban vrea SF pentru Stadionul Municipal. Nu se mai face Sala Polivalentă?

Capacitatea fiecărei cabine este de 20 de persoane , plus însoțitor. Telefericul este manevrat printr-un sistem de telecomandă, aflat la stația de la poalele Tâmpei.. Dotat cu un modern aparataj de semnalizare și control, cu un sistem de blocare în caz de avarie și dispozitive de oprire instantaneee pe traseu, noul teleferic de pe Tâmpa, efectuează transportul turiștilor în deplină siguranță”.

Ultimele cuvinte sunt importante, mai ales că prin anii 80, dar și după 1989 ca și adolescent auzisem din „folclorul urban” că în anii 50 sau 60 a fost în Poiană un teribil accident produs de căderea unui teleferic. Iar construcția noului teleferic de pe Tâmpa a fost făcută cu asistență și cu aparate ale italienilor, specializați în munții Alpi cu astfel de mijloace de transport montan.

Alte articole:   Brașovenii pot cumpăra și dona alimente pentru susținerea comunităților vulnerabile din județ

Cele relatate mai sus le avem de acum mai bine de 50 de ani, găsite  în  numărul din 15 august 1970 a revistei „Săptămâna brașoveană”.

Gabriela Bularca – Realizator Televiziunea ONLINE TViBV Grupul Iubim Brașovul

Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului

muzeograf Ovidiu Savu

Muzeul Casa Muresenilor Brasov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate