blog-logo

Cum a ajuns o tânără mămică, medic, să fie umilită de sistem după întoarcerea din concediul postnatal

Vă prezentăm un caz incredibil, abuzuri grosolane din partea unui manager de spital, al cărui comportament este incalificabil, față de un medic brașovean, tânără mămică. Ea a vrut să revină la lucru, dar nu credea vreodată că va avea parte de acest coșmar.

Cel mai bine credem că este să vă lăsăm să parcurgeți povestea ei:

Subsemnata, Veronica Grigore, sunt angajata Spitalul Județean de Urgență ,,Dr. Fogolyan Kristof’’ Sfântu Gheorghe în calitate de medic primar reumatologie – post  ocupat prin concurs, pe perioada nedeterminată, cu normă întreagă, conform Contractului Individual de munca nr. nr. 135/2008.

Din mai  2013 până când am născut 10 aprilie 2019, am fost singurul medic reumatolog din spitalul județean și din policlinică. Deși însărcinată în 9 luni am condus și susținut singură atât activitatea de pe secția spitalicească, cât și cea din policlinică, deși aveam recomandări ferme de la medicul ginecolog de a evita efortul fizic, fiind la a treia cezariană. La data de 10.04.2019 am intrat în concediu de creștere copil și pe cale de consecință s-a dispus suspendarea CIM nr. 135/2008 prin Dispoziția nr. 168/2019 emisă de către Spitalului Județean de Urgență «Dr. Fogolyan Kristof». 

Prin cererea înregistrată sub nr. 19121/3991 la data de 19.12.2019, am solicitat conducerii spitalului, reluarea activității înaintea termenului de împlinire a vârstei de 2 ani a copilului. În baza acestei solicitări, angajatorul a emis Dispoziția nr. 425/2019, prin care s-a stabilit că începând cu data de 15 ianuarie 2020, încetează suspendarea Contractului Individual de munca nr. nr. 135/2008, încheiat pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, sens în care s-a încheiat și Actul Adițional nr. 1957/4014/23.12.2019 la CIM 135/2008.

Cererea numarul 19121/3991 prin care am solicit inceperea activitatii din data de 15.01.2020 a fost depusa in 19.12.2019 conform legislației in vigoare, pentru ca spitalul sa aibă suficient timp sa indeplineasca toate formalitatile necesare reluării contractului cu Casa de Asigurari Covasna. La sfarsitul anului 2019 am depus toate actele necesare incheierii contractului cu Casa de Asigurari, asigurarea de malpraxis, avizul de la Colegiul Medicilor, declaratie.

În acest sens spitalul era obligat sa demareze toate procedurile ca începand cu data de 15.01.2020 sa imi pot relua activitatea in contract cu Casa de Asigurari Covasna, sa pot trata, consulta, elibera retete pacientilor.

În data de 15 ianuarie 2020, de când am revenit la serviciu, conducerea unității a refuzat să îndeplinească procedura privind reluarea Contractului pentru servicii medicale spitalicești, în regim de spitalizare continuă și de zi cu Casa de Asigurări de Sănătate Covasna, potrivit prevederilor art. 84 și urm. din «Contractul Cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019», publicat în M.Of. 270 din 27.03.2018. 

Procedura de înregistrare a dispozițiilor privind reluarea activității ca medic în spital se realizează în mod obligatoriu de către unitatea spitalicească prin manager, conform prevederilor art. 180 alin 2 din Legea 95/2006«managerul spitalului are obligația de a încheia contractele de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurări de sănătate, precum şi cu direcţia de sănătate publică sau, după caz, cu instituţii publice din subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru implementarea programelor naţionale de sănătate publică şi pentru asigurarea cheltuielilor prevăzute la art. 193’’,  coroborat cu art. 191 alin 1: „Contractul de furnizare de servicii medicale al spitalului public cu casa de asigurări de sănătate se negociază de către manager cu conducerea casei de asigurări de sănătate, în condiţiile stabilite în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate».’’

Alte articole:   Ulei CBD Pentru Căței - Care sunt beneficiile?

Astfel, deși m-am prezentat la serviciu începând cu data de 15.01.2020 si dețin fișele de post de medic specialist curant la patul bolnavului, de medic din ambulatoriu integrat si medic coordonator compartiment până la 01.03.2020, nu am putut să eliberez prescripții medicale, să fac internări/externări, practic  mi-a fost obstructionata activitatea  de doctor.

Am fost la Casa de Asigurari Covasna, in ianuarie si februarie, unde mi s-a comunicat faptul că nu s-a înaintat de partea spitalului dosarul pentru a reactiva contractele, Raportat la insistențele mele conducerea Casei a trimis o notificare  către spital prin care a solicitat documentele necesare pentru reluarea contractului cu casa. 

Casa de Asigurari Covasna a comunicat faptul că potrivit Codului Deontologic medicului nu ii pot fi impuse ingradiri privind prescriptia si recomandarile cu caracter medical, avandu-se in vedere caracterul umanitar al profesiei de medic, obligatia medicului de deosebit respect fata de fiinta umana si de loialitate fata de pacientul sau, precum si dreptul medicului de a prescrie si de a recomanda tot ceea ce este necesar din punct de vedere medical pacientului. Mai multe CITIȚI AICI!

Alte articole:   CSM: Noile restricţii nu se aplică instanţelor şi parchetelor

Art. 380 

  • (1)Profesia de medic are ca principal scop asigurarea stării de sănătate prin prevenirea îmbolnăvirilor, promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii individului şi a colectivităţii.
  • (2)În vederea realizării acestui scop, pe tot timpul exercitării profesiei, medicul trebuie să dovedească disponibilitate, corectitudine, devotament, loialitate şi respect faţă de fiinţa umană.
  • (3)Deciziile şi hotărârile cu caracter medical vor fi luate avându-se în vedere interesul şi drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea între pacienţi, respectarea demnităţii umane, principiile eticii şi deontologiei medicale, grija faţă de sănătatea pacientului şi sănătatea publică.

Art. 381 

  • (1)În scopul asigurării în orice împrejurare a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitării sale independenţa şi libertatea profesională a medicului, precum şi dreptul de decizie asupra hotărârilor cu caracter medical.
  • (2)Având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia.
  • (3)În legătură cu exercitarea profesiei şi în limita competenţelor profesionale, medicului nu îi pot fi impuse îngrădiri privind prescripţia şi recomandările cu caracter medical, avându-se în vedere caracterul umanitar al profesiei de medic, obligaţia medicului de deosebit respect faţă de fiinţa umană şi de loialitate faţă de pacientul său, precum şi dreptul medicului dea prescrie şi de a recomanda tot ceea ce este necesar din punct de vedere medical pacientului.
Alte articole:   Serviciul de Evidență a Persoanelor de la Primăria Brașov permite și accesul pentru persoanele nevaccinate

Am câștigat în instanță la tribunalul Covasna anularea programului impus abuziv prin Dispoziția nr. 60/2020. Desi avem sentință executorie de drept, acesta refuza sa o pună în executare. Am mai notificat încă odată prin executor judecătoresc. M-am plans de abuz pe la toate instituțiile statului, inclusiv la Curtea de Conturi, care a confirmat cele semnalate. Și cei de la Casa de Asigurări au confirmat că cei de la spital, respectiv managerul, nu a întreprins demersurile necesare pentru a relua colaborarea cu CNAS. Au fost în control și cei de la CNDC – aștept răspuns”.

Un alt aspect sensibil, sesizat de Curtea de Conturi, este următorul: pe perioada cât a fost în concediu dr, Veronica Grigore, Spitalul a încheiat un contract de prestări servicii cu un PFA, contract pe care l-a menținut și după revenirea medicului brașovean, deși nu mai era cazul. Mai mult, cei de la Curtea de Conturi au semnalat plăti abuzive și fără acte pentru PFA.

Este un abuz grosolan și o discriminare dusă la extrem la adresa clientei mele, la adresa instanțelor de judecată precum și la adresa pacienților.

În plină criză sanitară și financiară, conducerea spitalului nu a pregetat o secundă să angajeze instituția în efectuarea de cheltuieli inutile, cu scopul de a o șicana pe clienta mea, în loc să folosească fondurile și resursele de care dispune pentru a îmbunătății condițiile din spital. Intersele și orgoliile personale au condus la situații pe care instituțiile abilitate le-au sancționat ca nelegale, așa  cum a constatat de altfel și instanța de judecată. După părerea mea acest management defectuos nu este din culpă, ci este rezultatul unei intenții directe și a unui dispreț față de lege, banul public și moralitate.

Refuzul abuziv al spitalului de a executa hotărârea obligatorie a instanței de judecată, ne forțează să începem executarea silită împotriva acestuia. Astfel, la cheltuielile de judecată la care instituția a fost obligată deja, se vor adaugă și penalități pe fiecare zi de întârziere, până la executarea obligației”, spune avocatul medicului brașovean, Ioana Henegar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.