blog-logo

CE trimite în România experți pentru a ajuta la construcția de autostrăzi și căi ferate

CE trimite în România experți pentru a ajuta la construcția de autostrăzi și căi ferate

Comisia Europeană trimite în România un grup de experți pentru construcția de autostrăzi, alături de reabilitarea căilor ferate.

Comisia Europeană pune la dispoziția României experți în infrastructură și finanțare, reuniți într-un grup de lucru, care vor ajuta oficialii de la București să ducă la bun sfârșit marile proiecte, cu finanțare europeană, în special cele feroviare, transmite Digi24.

Anunțul a fost făcut de comisarul european Adina Vălean, după o întâlnire cu premierul Florin Cîțu și președintele Parlamentului European.

Echipa numită „task-force”, este formată din finanțiști și ingineri cu experiență în infrastructură. Specialiştii vor oferi sprijin pentru a nu mai pierde fondurile, dar vor și supraveghea fiecare investiție, ca să nu fie loc de fraude și întârzieri.

“Prim-ministrul a acceptat propunerea noastră de a pune la dispoziția României un grup de experți ai Comisiei Europene care să ne ajute ca proiectele de infrastructură – de la faza de idee, design, până la darea în folosință – să fie sprijinită de experți, astfel încât să putem împreună să sporim capacitatea administrativă a României. E o veche problemă, istorică, pentru că România a avut acces la multe fonduri europene, dar n-am reușit din varii motive să atragem aceste fonduri sau dacă le-am atras să le utilizăm”, a declarat Adina Vălean, la Digi24.

Rețeta a avut deja succes, în Polonia, a spus Adina Vălean, care a menționat că grupul de experți a ajutat Varșovia să-și extindă infrastructura feroviară până la 1.600 de kilometri de cale ferată.

Alte articole:   Ministrul Mediului: 3 miliarde de lei pentru 150.000 de proiecte pentru panouri fotovoltaice

Ea a precizat că în România este vizată infrastructura feroviară, dar și că autostrăzile sunt „sustenabile, dar că trebuie văzut în contextul unui sistem de transporturi”.

„Vor fi în special proiecte de cale ferată și căi navigabile și vrem ca acest task force să continue să acorde această asistență și pentru celelalte proiecte de infrastructură care au altă sursă de finanțare decât plan de redresare și reziliență”, a declarat Adina Vălean

Ea a precizat că grupul de lucru este pregătit și poate începe de săptămâna viitoare.

Avem grupul de lucru gata pregătit. Săptămâna viitoare, dacă dorește, dacă avem partea română angajată, putem începe deja”, a menționat Adina Vălean, precizând că Executivul român întocmește planul: „E absolut gratuit. (…) Noi vrem doar să intervenim pentru a sprijini ca să capete forma potrivită, iar în derulare să sprijinim capacitatea administrativă a lor”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Alte articole:   DNSC avertizează: Mesaje capcană în numele Poștei Române, al unor bănci și al unor firme de curierat
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.