blog-logo

Senatul dă azi liber, sau nu, la etnobotanice. Iohannis ceruse reexaminarea legii

Senatul dă azi liber, sau nu, la etnobotanice. Iohannis ceruse reexaminarea legii

Astăzi se votează la Senat legea ce modifică reglementarea privind drogurile şi etnobotanicele. Ea fusese trimisă la promulgare, dar a ajuns din nou în Parlament în urma cererii de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

„Văd că se renunţă la a interzice deţinerea de etnobotanice, ceea ce consider o mare greşeală. Am scris argumentele pentru care trebuie să avem o astfel de reglementare. Mă îndoiesc că vor fi citite. Văd că unele legi se fac după păreri, nu după studii, statistici sau sfaturile specialiştilor. Eu voi respecta legea, aşa cum o va da Parlamentul. Dar, vreau să relatez un caz soluţionat de mine: Patru indivizi mergeau cu maşina. Au început să fumeze o ţigară pe bază de etnobotanice (în argou, ”legale”). La un moment dat, şoferul a înţepenit cu mâinile pe volan, de la ceea ce inhala – efectul de „zombi”. S-au izbit toţi într-un zid. Acum, întreb pe cei care vor vota această lege: cum ar fi dacă ei sau rudele lor s-ar nimeri pe direcţia spre care se îndreaptă o maşină cu astfel de indivizi?”, scrie pe blogul personal Cristi Dănileț, judecator la Tribunalul Cluj – șef sectie.

Ani de-a rândul, DIICOT a prins şi tribunalele au condamnat nu doar vânzatorii, ci şi cumpărătorii de etnobotanice. Numai că, la un moment dat, a apărut decizia nr. 10/2018 a ICCJ – CDCD care a declarat că textul de lege nu e clar şi, din acel moment, deţinerea de etnobotanice nu a mai fost considerat infracţiune. Pur şi simplu celor care fumează aceste substanţe pe stradă nu ai ce le face. Aţi văzut pe net filmuleţe tineri înţepeniţi pe stradă sau în parcuri – efectul de „zombi”… „Am condamnat un dealer din Câmpia Turzii care a vândut astfel de substanţe la zeci de tineri. Procurorii au probat peste 1000 de acte de vânzare. Am audiat consumatori – aveau creierul prăjit (formula le aparţine)”, scrie Dănileț.

În anul 2019, un grup de parlamentari au vrut să îndrepte situaţia şi au promovat un proiect de lege: să mărească pedepsele pentru trafic de droguri, pentru trafic de etnobotanice şi să introducă pedepse pentru deţinere de etnobotanice. Legea aprobată a fost criticată de mulţi care nu ştiau ce scrie în ea, ba chiar s-au temut că vor creşte pedepsele pentru deţinerea de cannabis. 

Alte articole:   FOTO Balustrada din zona de belvedere de pe Tâmpa a fost recondiționată    

„Eu şi VeDem Just am salutat noua lege, care prevedea pedepse mai mari pentru  faptele cele mai grave, nu şi pentru deţinerea de droguri pentru consum propriu (mare problemă a unei astfel de reglementări). Cu privire la etnobotanice, s-a prevăzut atunci că este infracţiune deţinerea lor în vederea consumului propriu, ceea ce ar fi putut duce, din nou, la sancţionarea consumatorilor. Doar că acum, la reexaminare, constat că se renunţă la această infracţiune: practic, se va permite cumpărarea şi consumul etnobotanicelor, la fel ca în ultimii doi ani, de la apariţia deciziei ICCJ până în prezent. Oamenii legii nu au fost întrebaţi – or, noi, cei care urmărim sau judecăm astfel de fapte ştim realitatea fenomenului. Nici cei de la Agenţia Naţională Antidrog nu au fost întrebaţi – ei sunt îngroziţi de amploarea fenomenului. Nici poliţiştii de la BCCO nu au fost întrebaţi – ei se plâng de pedepsele mici pentru tot ce ţine de etnobotanice, mult mai periculoase decât drogurile şi ineficienţa muncii lor”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.