blog-logo

Risc maxim de avalanșe în Munții Făgăraș

Risc maxim de avalanșe în Munții Făgăraș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis miercuri seara, o avertizare de risc maxim de avalanșă în Munții Făgăraș.

Potrivit ANM, pe o scară de la 1 la 5, riscul este de gradul 5. Avertizarea este valabilă până joi, 28 ianuarie 2021, ora 20.00.

Conform meteorologilor, zăpada depusă proaspăt, ușoară și fără coeziune, va depăși pe alocuri 80-100 cm, în timp ce intensificările vântului au determinat formarea de depozite în locurile adăpostite, ce vor depăși 2-3 m.

„Sub acest strat nou-depus se regăsesc plăci de vânt mai ales pe versanții nordici și nord-estici. Se vor forma plăci noi în următoarele 24 de ore, pe versanții sudici și estici, de grosimi mai reduse. În profunzime, stratul e constituit predominant din cristale fine și fațetate, cu câteva cruste de gheață intercalate. Stratul însemnat și instabil de zăpadă pulver, din partea superioară, poate aluneca spontan peste cel vechi, mai ales pe versanții înclinați, declanșându-se astfel avalanșe de dimensiuni medii și mari”, au transmis meteorologii.

Conform acestora, la altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă însemnat care s-a depus poate de asemenea aluneca peste stratul vechi, înghețat, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii.

Alte articole:   Se reia testarea elevilor în școli. Noile teste de salivă sunt ambalate în kituri individuale

ANM informează că există risc mare de avalanșă și în Munții Bucegi, risc de grad 4, tot până astăzi la ora 20.00.

În Bucegi, stratul proaspăt de zăpadă depășește 40-50 de centimetri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate