blog-logo

Parcul IUS: Ce spunea în campania electorală, ce spune acum primarul Allen Coliban…

Parcul IUS: Ce spunea în campania electorală, ce spune acum primarul Allen Coliban…

Consilierul Local PSD Lucian Pătraşcu a făcut în şedinţa de astăzi a CL Brașov o interpelare care a avut ca temă parcul IUS. Acesta spune că, ieri, la şedinţa comisiei economice, consilierii locali USR se intereseau de gradul de îndatorare al Braşovului şi de posiblilitatea de contractare a unui credit pentru parcul IUS.

„Am făcut această interpelare pentru că este important ca opinia publică să cunoască dacă consilierii Locali USR sau primarul au în vedere un proiect ce priveste terenurile de la IUS – Lemexim – Lubrifin. Aceasta în contextul în care terenul de la Lubrifin este şi cu probleme de mediu, este contaminat. Eu îmi doresc sa avem si o dezbatere publica cu acest teren contaminat. Pe de altă parte, toate parcurile din Brasov trebuie reamenajate: Centrul Civic, Parcul Central, precum şi celelalte din toate cartierele din Brasov”, ne-a declarat Pătraşcu.

Ce spunea primarul Coliban în campania electorală, ce spune acum

În campania electorală, candidatul de atunci, Allen Coliban promitea construirea de parcuri în fiecare cartier. Unul dintre parcuri era cel de la IUS.

„Voi lua această măsură pe termen mediu și lung, de a avea o strategie de dezvoltare a viitoarelor cartiere, care să înceapă în jurul parcului și a unor funcțiuni absolut normale, cum sunt creșele, grădinițele și așa mai departe.  Am identificat soluții punctuale, de la caz la caz. Pentru toată zona centrală există această fostă platformă IUS-Lubrifin, care la ora actuală este un teren viran de 21 de hectare și poate fi transformat în parc. O parte din proiect și din amenajare poate fi făcută inclusiv pe fonduri europene (…) Cred că e foarte important să dăm brașovenilor suficiente spații verzi și parcuri acolo unde trăiesc ei, unde locuiesc. Pentru ca apropierea de natură înseamnă sănătate”, declara Coliban în data de 15 august. 

Alte articole:   Platforma de programare pentru vaccinare, optimizată. Utilizatorii pot vedea poziţia în lista de aşteptare

La acea vreme, nu ni se spunea nimic despre faptul că această intenţie este fantezistă, din multe puncte de vedere…

Astăzi, în răspunsul la intepelarea lui Pătraşcu, primarul îşi nuanţează mult mai atent posibilitatea de a realiza acolo un parc.

„Nu am vorbit despre un împumut. Nu avem deocamdată un studiu de oportunitate. Apoi, trebuie să vedem din perspectiva fezabilităţii ce înseamnă acest proiect. Abia apoi facem o evaluare şi putem lua o decizie în Consiliul Local daca ne interesează un astfel de proiect din punct de vedere al oportunităţii (…) Tot ce vorbim despre parcuri într-o parte sau alta, discutăm despre nişte aprecieri subiective pe care le facem ca cetățeni sau ca oameni politici. Avem nevoie de fundamentarea acestor demersuri”, a afirmat Coliban.

Alte articole:   VIDEO Brașovenii au trimis, în două săptămâni, peste 70 de propuneri de completare a proiectului de buget

Deci, în campania electorală se putau face promisiuni fără fundamentare, iar când este vorba să le onorăm, începem să vedem că trebuie să vedem ce spun niște studii de oportunitate, de fezabilitate etc.

De exemplu, putem face un calcul care ar fi prețul pieței. O căutare scurtă pe imobiliare.ro:

Deci, în Centrul Civic, vizavi de AFI, prețul este de 1.000 de euro/mp. Este evident că dezvoltatorii imobiliari care au pus mâna pe platformele fostelor societăți Lubrifin, Lemexim și ISU nu vor face cadouri municipalității, mai ales că achizțiile s-au făcut pe bani grei, înaintea crizei imobiliare.

Cele 21 de hectare de care amintea dl. primar ar duce, la un calcul simplu, la următorul preț: 21ha x 10.000 mp/ha x 1.000 euro/mp = 210.000.000 de euro!

Alte articole:   Sprijin financiar pentru săcelenii care se căsătoresc. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Atenție, în Planul Urbanistic General, acolo este prevăzută o zonă comercială, locuințe și birouri, iar în planurile urbanistice zonale trei ansambluri rezidențiale cu mini-mall-uri.

Apoi, trebuie avut în vedere și faptul că terenul care a aparținut Lubrifin trebuie decontaminat. De exemplu, Primăria Turda a cheltuit pentru decontaminarea unui teren public de 10 hectare, pe care s-au depozitat deşeuri de la Uzinele Chimice, 24 de milioane de euro….

Evident, mai sunt costurile de amenajare ale parcului propriu-zis. Dar acest lucru este deja o „bagatelă financiară”.

Deci, vorbim despre vreo 230 -235 de milioane de euro doar pentru a avea un teren decontaminat în proprietatea municipalității.

Pentru a face o comparație, Aeroportul de la Ghimbav, pe care îl construieşte Consiliul Judeţean Braşov, costă circa 75 de milioane de euro. Tot ca exemplu, primul Spital Regional din zona Ardealului, o investiţie de peste 500 de milioane de euro, va fi construit în zona Floreşti (jud. Cluj).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate