blog-logo

Rafila: Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul

Rafila: Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre vaccinare şi modul în care trebuie făcută pentru a imuniza peste 60% din populaţie în cel mai scurt timp.

Profesorul Rafila spune că în România trebuie să se ajungă la 100.000 de administrări de doze de vaccin pe zi, ca să se poată atinge până spre sfârșitul lunii septembrie obiectivul de imunizare a 60-70 la sută din populație.

Cele 100.000 de vaccinări pe zi ar include și persoane care fac prima doză, și persoane care au ajuns la a doua doză, a precizat reprezentantul României la OMS.

În prezent, vaccinarea din România este dimensionată la resursele existente în momentul de față – atât resurse de vaccin, cât și resurse organizatorice, a spus Alexandru Rafila, luni seara, la Digi24.

Alte articole:   Obeliscul din fața Gării Brașov, o deschidere spre nou și trecutul istoric al orașului

Conform profesorului Alexandru Rafila, atingerea targetului de peste 100.000 de vaccinări pe zi ar fi posibilă dacă pe piată vor apărea mai multe vaccinuri. De asemenea, atrage atenţia cu privire la informarea populaţiei pe care o consideră cheia succesului pentru imunizare.   

Un rol esenţial îl vor avea medicii de familie. Noul vaccin de la AstraZeneca va fi făcut chiar în cabinetele medicilor de familie, fapt ce va ajuta la imunizarea mult mai rapidă a populaţiei, dispunând de 11.000 de centre de vaccinare în plus.

Profesorul vorbeşte şi despre faptul că este foarte important ca medicii de familie să informeze corect si complet oamenii care se află pe listele acestora.

„Și nu ne referim neapărat la persoane cu boli cronice, ne referim și la persoane care nu se încadrează în categoriile prioritare, deci restul de 5-6 milioane de persoane, care nu sunt prioritare. Noi avem peste 6 milioane de „prioritari”, cei din categoria a treia sunt mai puțini deja decât cei de categoria a doua și depinde foarte mult aderența la vaccinare de informațiile pe care le pot accesa și atenție, nu numai pe internet. Mediul rural și în special persoanele vârstnice nu accesează aceste forme de informare și se adresează autorităților locale, medicului de familie, asistentei medicale din cabinetul medicului de familie și ei trebuie să fie vectorii. Efortul de educare și de mobilizare al lor cred că este cheia succesului”, a punctat Alexandru Rafila.

El a făcut o paralelă cu deschiderea școlilor.

„Va avea deschiderea școlilor succes? Da, dacă pregătim personalul, îl evaluăm și el poate să fie pregătit să desfășoare activitate în condiții corespunzătoare. Este exact același lucru superpozabil și pentru vaccinare”, a conchis Alexandru Rafila.

Potrivit datelor oficiale de când a început campania de vaccinare în România, au fost administrate în total 484.631 de doze de vaccin la un număr de 459.567 persoane (434.503 persoane vaccinate cu 1 doză și 25.064 persoane vaccinate cu 2 doze).

Alte articole:   „Femeia, eterna poveste”, concert extraordinar dedicat zilei de 8 Martie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate