blog-logo

Weekend de foc pentru salvamontiștii brașoveni. Tinere salvate din avalanșă, în Masivul Bucegi

Weekend de foc pentru salvamontiștii brașoveni. Tinere salvate din avalanșă, în Masivul Bucegi

Zi de foc pentru salvamontiștii din întreaga țară solicitați să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente.

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 84 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, dar și 44 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre starea pârtiilor din domeniile schiabile.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, salvamontiștii brașoveni au primit mai multe apeluri, astfel:

  • 16 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov
  • 4 apeluri pentru Salvamont Predeal
  • 1 apel pentru Salvamont Bran.

Pe parcursul zilei de sâmbătă salvamontiștii au primit 24 de apeluri de ajutor, înregistrându-se astfel un număr record de când s-a deschis sezonul de schi.

Tinere surprinse de avalanșă, în Munții Bucegi

Unul dintre zecile cazuri ale zilei de sâmbătă cu care s-au confruntat salvamontiștii brașoveni a fost salvarea a două turiste care au fost surprinse de o avalanșă, în Munții Bucegi.

Alte articole:   Tânăr drogat la volan, în Râșnov

O avalanșă s-a produs, sâmbătă, în jurul orelor 16:00, în zona Mălăiești-Țigănești din Masivul Bucegi, două turiste au fost la un pas de moarte.

Cele două se deplasau de la Cabana Mălăiești spre lacul Țigănești, dorind să ajungă la refugiul Țigănești și să înnopteze acolo. La o traversare, fata care mergea în față a declanșat o avalanșă (de tip placă de vânt), de dimensiune medie, care a purtat-o până în firul pricipal al văii. Din fericire, fata nu a fost acoperită de zăpadă, dar a suferit numeroase traumatisme la nivelul abdomenului.

Colega ei, care se afla la 5 metri în urmă, a rămas în zona potecii, nevătămată, dar foarte speriată. Ea a reușit să ceară ajutor la numărul de urgență 112. La scurt timp a sunat pentru ajutor și persoana surprinsă de avalanșă.

Alte articole:   Peste 280 de cazuri de Covid-19, în ultimele 24 de ore, în județul Brașov

După primirea apelului inițial, echipa Salvamont Râșnov a fost prima care s-a deplasat spre locul accidentului.

Au pornit de urgență spre Mălăiești și salvatorii montani din cadrul Compartimentului Salvamont al Consiliului Județean Brașov, în ajutor venind inclusiv jandarmi montani de la postul Râșnov. A fost solicitat suport aerian pentru survolarea zonei și găsirea rapidă a persoanei rănite, un elicopter fiind alocat în acest sens. Până la urmă, atât condițiile meteorologice defavorabile, cu vânt în rafale de 35-45km/h, cât și venirea întunericului au dus la anularea zborului.

Salvatorii au găsit victima conștientă și au transportat-o de urgență la Cabana Mălăiești, unde a fost încălzită și reevaluată din punctul de vedere al stării de sănătate, apoi transportată și predată la ambulanță, în stare stabilă și cu moralul refăcut. Cea de-a doua fată, fără afecțiuni, a coborât însoțită de salvatori până la baza muntelui.

Alte articole:   Ministerul Sănătății vrea să schimbe condițiile pentru candidații la șefia spitalelor, ambulanței și direcțiilor de sănătate publică

La acțiune au participat:

  • 3 salvatori montani de la Râșnov;
  • 9 salvatori montani de la Consiliul Județean Brașov;
  • 3 jandarmi montani de la Râșnov.

„Reamintim turiștilor să nu neglijeze prognoza și buletinul nivometeorologic. Menționăm că turistele erau echipate corespunzător, având îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, precum și echipamente de campare, dar nu aveau asupra lor echipament de autoasigurare și nici kit de avalanșă”, au precizat salvamontiștii.

De la începutul sezonului de schi, salvamontiștii din Poiana Brașov au intervenit în 158 cazuri, în care au fost implicate 159 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau care au trebuit să fie evacuate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.