blog-logo

Cuza Vodă, familia Mureșenilor și Unirea de la 1859

Cuza Vodă, familia Mureșenilor și Unirea de la 1859

Ca în fiecare an, la începutul sfârșitul lunii ianuarie Brașovul și România își amintesc de pagini de istorie națională importantă: Unirea Principatelor Române de la 5 și 24 ianuarie 1859.

Unirea a  reprezentat un început de drum pentru Unirea tuturor românilor din provinciile istorice. Totodată, Unirea înfăptuită sub sceptrul și curajul lui Alexandru Ioan Cuza a însemnat începutul modernizării Principatelor Române, prin reformele înfăptuite în doar 7 ani de domnie și prin punerea marilor puteri în fața faptului împlinit.

Brașovul a avut, prin reprezentanții familiei Mureșenilor, o legătură strânsă cu făuritorii Unirii de la 1859. Sunt date istorice, documente și mărturii că domnitorul Unirii, Cuza Vodă, a fost oaspete al Brașovului, înainte și după 1859, a ajutat școlile românești din Brașov, iar în drumul exilului de la Viena, tot prin Brașov a trecut. 

Alte articole:   Începe Evaluarea Națională la clasa a VI-a. Testarea nu se va susține la aceeași oră în toate județele

Vă prezentăm aproximativ 6 documente din Arhiva Mureșenilor legate de domnul Unirii, corespondența lui cu Iacob Mureșianu, pierzându-se în timp, dar au rămas un pașaport diplomatic semnat de Cuza pentru negustorul șcheian George Nica, Hora lui Cuza cu caractere chirilice și acel tablou inedit semnat, probabil de tânărul pictor brașovean pe atunci Mișu Popp și aflat în patrimoniul muzeului.

Tot dedicat acestui important eveniment istoric va fi prezentat duminică, 24 ianuarie 2021, de la ora 12.00, pe pagina de facebook a Muzeului, un concert de excepție a elevului Remus Ștefănescu de la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București. 

Iată câteva documente din Arhiva Mureșenilor legate de Unire și  domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

  • A consemnat,
  • muzeograf,
  • Ovidiu Savu.
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate