blog-logo

A fi artist nu este doar un hobby sau ceva sezonier – este un mod de a trăi – interviu cu Ana-Maria Gălețeanu – ilustrator

A fi artist nu este doar un hobby sau ceva sezonier – este un mod de a trăi – interviu cu Ana-Maria Gălețeanu – ilustrator

Am avut bucuria de a povesti împreună cu Ana-Maria Gălețeanu în cadrul emisiunii Artizanii Cetății. Când am rugat-o să se prezinte mi-a spus simplu că este ilustrator și pedagog de arte vizuale.

A fi artist nu este doar un hobby sau ceva sezonier. Este un mod de a trăi.

Interviu realizat de Gabriela Bularca – Realizator Televiziunea ONLINE TViBV Grupul Iubim Brașovul. Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului.

Ce pot eu să vă spun, este că Ana-Maria este mult mai mult, este un spiriduș vesel, care aduce multă culoare mereu cu ea, cu o voce caldă care te îmbie să începi să creezi. Este creator de visare și de relaxare în domeniul artelor. Oferă cu inima deschisă o lume tuturor celor care aleg să îi urmărească filmările și transmisiile live de pe pagina de facebook.

Vă invit să cunoașteți mai bine spiridușul din spatele acestor proiecte colorate.

Rep.: Ana-Maria te rog să te prezinți

Eu sunt ilustratoare, pictez de foarte mulți ani, pictez pentru oameni, pictez pentru cadourile pe care ei vor să le ofere celor dragi, le dau câte o particică din pasiunea mea pentru desen și pentru pictură, pe lângă aceste două pasiuni îmi place să le dau copiilor și un pic din pasiunea mea prin cursurile de desen și de pictură pe care le organizez

Rep.: Care au fost primii tăi pași în lumea artelor?

Ca toți copiii și eu desenam, fie la grădiniță, acasă, la școală în cazul meu au fost niște momente prin școala generală când am început să merg la cursuri de desen la palatul copiilor în București, am mers în fiecare sâmbătă timp de doi ani, atunci a început treaba să fie foarte serioasă, să merg pe drumul acesta, pedagogul m-a încurajat să merg la liceul de artă, văzând că am talent, m-am pregătit pentru acest lucru, am fost încurajată că este ceea ce mi se potrivește.

Un pedagog bun nu îți spune că ești bun, un pedagog bun te îndrumă, stă lângă tine, te încurajează, lucrează cu tine, fără să urmeze o programă, un tipar, el te ajută să te dezvolți tu ca persoană

Rep.: Când ai început să desenezi și când ai simțit că acest lucru îți face plăcere.

Țin minte că le spuneam  oamenilor că visul meu este să lucrez de acasă.

Pe vremea aceea nu știam de termenul de freelancer, nu știam de antreprenoriat nu știam că așa se numesc artiștii independenți, dar eu îmi imaginam că un artist trebuie să stea în atelier și să lucreze, și îmi imaginam că voi primi oamenii în atelier și voi picta.

Alte articole:   Primele elicoptere H135 de generaţie nouă au fost livrate statului român

Cred că eram prin școală generală, sau chiar liceu am luat în serios această pasiune.

Rep.: Păstrezi legătură cu profesorul tău îndrumător?

Da, păstrez legătură. Profesorul meu a participat și la lansările de carte pe care le-am ilustrat.

Rep.: Care a fost momentul în care ai decis că din acest drum ales, al artelor, dorești să îți faci un mod de de viață? Să devină o profesie.

Nu este un moment anume o dată anume dintr-un an anume, țin minte că prin anul 2 de facultate, sau 3, chiar la licență, am început un proiect în care pictam tablouri pentru alți oameni dar le și personalizam hainele. Pe atunci aveam și un job la o ceainărie, lumea mea era împărțită în trei: facultate, job și acest proiect care îmi dădea o doză de entuziasm și de bucurie. Când am văzut cât de bucuroși sunt oamenii când primesc ceva realizat special pentru ei, am realizat că asta vreau să fac, să le văd sclipirile din ochi când primesc un cadou realizat de mine pentru ei, special pentru ei.

Atunci am zis asta este momentul, este o bucurie și doresc să mă încarc cu astfel de bucurii mai târziu. Ulterior am înființat și formă legală am urmat demersurile și din 2013 am pornit la drum în mod serios.

Cam câți ani de studiu ai acumulat? Mă refer aici la anii de școală în domeniul artelor. Iubitorii de frumos văd mereu rezultatul final, acea creație care le bucură inimile, dar mereu în spatele acestei creații stau ani de studiu, de încercări, de căutări, de materiale necesare, de ore de muncă și reluări ale unui proiect.

Anii de liceu plus anii de facultate plus încă 8 ani de activitate, în total 15 ani de studiu, la școală au fost un fel de ABC al profesiei, ce am învățat ulterior, provocările situațiile toate experiențele multiplică anii de studiu.

Rep.: S-a întâmplat să lucrezi mai mult de 16 ore

Daaaa, și nu recomand, nu este deloc sănătos, este epuizant, timpul în care mă pot reface este dublu triplu în unele cazuri. Trebuie să fii bine, este important să fii bine cu tine, dacă nu ești bine devine un disconfort.

Rep.: Știm că munca de artist independent are în spate o întreagă parte care nu poate fi încadrată ca și creație. De cele mai multe ori artistul independent trebuie să fie în același timp și contabil, și expert în taxe și impozite, specialist în filmări și transmisiuni în direct, fotograf, să știe să întocmească un deviz, o ofertă, un contract. Toate aceste lucruri sunt epuizante și consumă din timpul de creație. Care au fost provocările tale în aceste domenii?

Toate aceste lucruri, necesități, ele nu sunt deloc artistice, nu au o tușă de culoare, nu le văd deloc creionate, toate aceste lucruri administrative pe mine recunosc mă epuizeaza, o zi în care emit facturi, dau contracte, trimit oferte este echivalentul cu o săptămână de lucru, nu este ceva care să îmi fie foarte ușor să fac, nu îmi place, eu prefer să pictez, asta îmi aduce bucurie asta îmi place să fac, dar pentru că sunt singură în ceea ce fac este nevoie să mă organizez în așa fel încât să nu se adune multe lucuri și să mă copleșească. Eu mi-am propus să mi le adun pe toate într-o zi în care nu vreau să pictez și știu că fac lucrurile administrative după care recunosc că mă răsfăț cu ceva bun, este o muncă foarte grea dar și plăcută pentru că ea susține toată această activitate pe care o aduc în față oamenilor. o zi din viață mea începe pe la 6 sau 7 dimineață, încerc să rezolv cât mai devreme lucrurile prioritare, încerc să mi le programez în așa fel încât să nu fie epuizant.

Alte articole:   VIDEO Accident la Patria. Cum a pătruns o mașină în intersecție, deși semaforizarea funcţiona

Apropo de disciplină, acest cuvânt mi se părea că seamănă cu formulele matematice, ei bine, după 7 ani de lucru am ajuns la concluzia că disciplina este felul în care eu îmi aranjez și ordonez lucruile într-o zi, disciplina mea, felul în care mă organizez, disciplina nu trebuie să fie precum o rețeta prescrisă, trebuie să fie rețeta noastră, cea care ni se potrivește. Fiecare este bine să își aleagă disciplina proprie.

Rep.: Anul 2020 a fost un an provocator pentru artiști. Care au fost provocările tale, ce obstacole ai întâmpinat?  Cum le-ai depășit?

2020 a început cu un plan exraordinar, aveam calendar pentru întreg anul, vacanțe, târguri de carte, ei bine totul a fost oprit, s-a apăsat butonul stop, nu am fost conștientă de prelungirea acestei perioade, mi-am zis că am timp să învăț lucruri noi, este momentul potrivit să investesc în educația mea: marketing, instagram, cursuri de negociere, apăreau tot felul de cursuri în fața ochilor, iar eu gândeam că am timp. Mi-am umplut programul și chiar am învățat, am mers mai departe cu ce mi-am dorit să învăț, am participat la webinarii am început să fac transmisiuni live pe facebook, am început să invit oamenii în atelierul meu să pictăm împreună în online, și de pe 20 martie de la de la primul live am ajuns la numărul 31.

Alte articole:   Primăria Brașov deschide „piața” muzicală pentru trafic și consum de droguri?!

2020 a fost un an dificil psihologic emoțional și profesional dar am ales să mă uit ce pot să fac în timpul asta cum pot să valorific. Timpul oricum trece. Activitatea în mediul online a venit cu niște roade, cu provocări, cu proiecte, oameni care mi-au cerut să le fac ilustrații, oameni care au vrut să le facă bucurii celor dragi, și a fost un an în care am muncit și îmi place să spun asta a fost o muncă extraordinară

Rep.: Este mediul online benefic artiștilor plastici?

Da, bineînțeles, pentru că toată lumea este cu telefonul în mâna, cu tableta sau în față unui laptop, și dacă noi ca artiști putem să le oferim o bucurie chiar și pentru câteva secunde când văd postarea noastră colorată veselă, este mediul cel mai bun.

Rep.: Pentru anul 2021 ce proiecte dorești să aduci publicului larg?

Pentru 2021 vreau să continui întâlnirile în atelier Ideea ta ilustrată pe pagina de facebook, am pregătit și evenimente în care anunț ce materiale sunt necesare pentru a participa în mediul online la atelier, în acest moment atelierele se vor desfășura doar online, în cursuri pentru adulți și copii, cursuri de pictură, pentru că în această perioada este mai bine să stăm acasă pentru a nu ne expune sau a nu îi expune pe ceilalți.

Vor fi și alte proiecte colorate.

Rep.: La final o întrebare surpriză, de ce iubim Brașovul?

Pentru că aici sunt oameni buni, oameni pasionați, muntele e la 10 minute de casă, pentru că împreună putem să facem multe, putem să mutăm și Tâmpa.

Eu am ales să vin în Brașov pentru că sunt o persoană foarte activă am multă energie, m-am gândit că e perfect la munte o să pot să merg în drumeții și cu bicicleta, o astfel de excursie o să îmi împlinească nevoia de mișcare și asta a fost un prim gând dar ulterior cunoscând oamenii și orașul, și văzând cum se dezvoltă orașul și având contact cu toți oamenii pe care i-am întâlnit și care au ajuns la mine în suflet eu am zis eu nu mai plec de aici, aici rămân.

Rep.: Mulțumim Ana-Maria 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate