blog-logo

Chefi renumiți din România vă învață cum să gătiți acasă mâncărurile preferate. Azi, sarmale cu hribi

Din păcate, epidemia nu ne dă pace, iar măsurile de protecţie au impus închiderea multor restaurante. Iar când ne e pofta de o mâncare deosebită, facem comandă şi aşteptăm să ajungă curierul. Însă, cu toată strădania curierului, mâncarea nu ajunge aşa cum ne-o dorim, fierbinte.

De aceea, newsbv.ro împreună cu Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ vă provoacă să pregătiţi mâncarea preferată acasă, beneficiind de sfaturile maeştrilor în arta culinară, membri ai Asociaţiei.

Pentru astăzi, Vasile Hotcă ne prezintă o reţetă maramureşeană de sarmale cu hribi. Vasile Hotcă este membru al Asociației Culturale Euro Est Alternativ, multiplu medaliat în competiții naționale și internaționale, dintre care amintim: Loc 1 la Gastromak 2019 la Masa tradițională, Bronz la paste, Aur la Concursul internațional de paste Barilla 2019, la Paste cu pește, Argint la paste cu brânzeturi, Loc 1 la BBQ in Macedonia Fish Festival Ohrid – 2019, Loc 1 la produse tradiționale Brașov – 2018 sau Loc 1 la Festivalul peștelui de la Câmpia Turzii.

Sarmale cu hribi în foi de varză dulce

Ingrediente: o varză dulce, 100 g orez, 2 cepe, 1 morcov, 35g ulei, 1 lingură de bulion, 350 g hribi, cimbru – 20 g, sare, piper dupa gust.

Alte articole:   700 de polițiști din Brașov vor fi la datorie de Rusalii

Mod de preparare: Se taie ceapa, se călește in ulei pana devine sticloasa, apoi se adaugă morcovul ras fin, orezul, cimbrul, sarea şi piperul, se lasă la foc mic 3-5 minute, apoi se adaugă hribii tocați. Se adaugă o cana de apă și bulionul și se lasă la foc mic sa fiarbă până când orezul este aproape fiert. Separat, foile de varză se opăresc pâna ce devin moi.

„Alegem să facem un altfel de sarmale, adică le vom umple cu compoziția care este gata fiartă. Acestea fie le vom așeza pe o farfurie rezistentă termic si de punem la cuptor pentru 5 minute, fie le vom așeza în oală de lut si le punem la cuptor, cu puţină apă, ca să nu se lipească”, a precizat pentru cititorii newsbv.ro chef Vasile Horcă.

Acesta spune că, în cazul sarmalelor aranjate pentru a fi servite direct in farfurie, fără fierbere în oală, acestea se for face tip coșuleț (ca o trăistuță), și pot fi servite cu un pesto (sos) din usturoi și pătrunjel proaspăt.

Alte articole:   Centrul Cultural Reduta pregătește de Ziua Universală a Iei o expoziție de costume populare la Coresi Shopping Resort

Bineînțeles, nu trebuie omisă smântâna, celor care le place să adauge acest ingredient deasupra preparatului realizat de maestrul bucătar maramureșean.

Ce trebuie să știți despre hribi

Hribul în ţara noastră este cunoscut sub mai multe denumiri: hrib, mănătarcă, burete, copită, pitoancă, hrib cenuşiu, mitarcă, hiribă, pitarcă. În ţara noastră se recoltează şi se achiziţionează următoarele specii de Boletus : edulis, aereus, luteus, elegans, luridus, subtomentosus, scaber şi badius.

Hribul are un picior gros de culoare brun deschis, are înălţimea cuprinsă între 6-25cm şi poate ajunge în grosime chiar până la 8 cm. Partea superioară respectiv pălăria atunci când este matură este cuprinsă între 6 – 30 cm, este de culoare maronie-roşiatică cu unele nuanţe albicioase dar odată cu maturizarea ei culoarea devine tot mai închisă. Lamelele sunt albicioase în primele zile după care încep să se coloreze în culori verzi – gălbui.

Hribul la noi în ţară se întâlneşte de la câmpie până la munte. Creşte în păduri de fag, carpen, stejari, pin, brad, molid, castan, mesteacăn. Apare în general în luna iunie şi se poate culege chiar şi în luna noiembrie. Hribii apar după ploile calde care asigură umiditatea necesară apariţiei acestora.

Alte articole:   Festivalul Filmului Francez ajunge la Brașov cu o ediţie aniversară, de vară

Hribul în ţara noastră este considerat o ciupercă de o calitate superioară. Are o carne albă, are un miros dulceag foarte plăcut. Când sunt curăţaţi nu-şi schimbă culoarea. Este indicat să fie consumat proaspăt din el se pot pregăti o sumedenie de feluri de mâncare. Hribii nu au în compoziţia lor zaharuri şi nici lipide. Sunt bogaţi în substanţe minerale, vitamine, glucide şi grăsimi. În hribi se regăsesc următoarele vitamine: C, B1, B2, PP, calciu, clor, fier, sodiu, potasiu, fosfor, zinc etc.

România exportă anual zeci de tone de hribi pe toate continentele lumii. Recolta anuală de hribi este condiţionată de condiţiile climatice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate