blog-logo

ASF vrea să schimbe regulile pentru asigurările auto

ASF vrea să schimbe regulile pentru asigurările auto

Şoferii îşi vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliţă RCA în perioada următoare, iar Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă în acest sens, la inițiativa ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să schimbe legea pentru ca decontarea directă să devină obligatorie. Astfel, șoferii își vor putea repara mașina accidentată folosind propria poliţă RCA dacă nu le convine asigurarea celui care i-a lovit

“Această procedură, numită decontare directă, exista şi până acum, dar era opţională. Odată cu schimbarea legislaţiei, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piaţă. Astfel, şoferii îşi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele, a declarat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, într-un interviu acordat Agerpres.

Totodată, firmele de asigurări care au cote mari de piaţă vor fi obligate să vină cu lichiditate în plus, pentru a demonstra că pot susţine un portofoliu mare de clienţi, a mai precizat şeful ASF.

„Ordonanţa spune clar că decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-aţi asigurat. Şi atunci s-a închis. Şi firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea ca dumneavoastră care aveţi o daună de la un alt şofer de autovehicul să luaţi asigurarea respectivului şi aşa mai departe. Consumatorul va fi, să zicem, mulţumit, în sensul că îşi decontează imediat dauna şi companiile de asigurări se decontează între ele”, a menționat Nicu Marcu.

Președintele ASF a precizat că se vor schimba și procedurile pe care trebuie să le urmeze șoferii la o tamponare ușoară. Până acum se încheia o constatare amiabilă.

„Astea sunt nişte proceduri care urmează. Pe noi ce ne interesează e că decontarea daunei se face de către compania la care m-am asigurat. Şi atunci fiecare asigurat ştie că îşi ia asigurarea la companiile la care crede el ca e mai bine pentru el. Toate poliţele RCA vor fi aşa”, a precizat Nicu Marcu.

Acesta a menționat că modificarea va intra în vigoare în cursul acestui an.

„În continuare o să luăm legătura cu cei de la Guvern ca să parcurgă circuitul cât mai repede. Cu cât mai repede se aprobă această Ordonanţă de Urgenţă, cu atât mai repede se rezolvă situaţia în piaţă. Pentru că nu putem să reducem toate cele 3 pieţe pe care noi le reglementăm şi le supraveghem numai la un singur produs din zona asigurărilor, acest produs care e un produs social: RCA. Chestiunea este că toate disensiunile în piaţa asigurărilor s-au redus la acest produs şi lucrul acesta nu este în regulă”, a menționat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru Agerpres.

În noile condiţii, RCA va putea fi folosită şi de şoferul care o cumpără, un motiv să aleagă o companie serioasă, chiar dacă preţul este ceva mai mare.

Alte articole:   Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare EXECUTARE în dosarul campaniei prezidențiale, pentru spălare de bani – Ioana Băsescu: 5 ani de închisoare!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate