blog-logo

Când mai punem și noi mâna pe o carte?

Cu toții știm că ar trebui să citim mai mult, dar cu toate acestea, puțini o și facem. Pentru a obține rezultate mai bune în viață, trebuie să înveți în mod constant, iar cel mai bun mod de a învăța este să citești eficient și mult.

Cărțile sunt cea mai bună tehnologie a secolului 21. Cititul este versiunea reală a colectării ciupercilor în Super Mario.

Este un lucru bun că în prezent putem citi o carte pe laptop, pe tabletă sau pe telefon, deoarece putem ajunge să cheltuim mai puțini bani și economisim timpul pe care l-am fi petrecut mergând la librărie. La fel cum se întâmplă atunci când vrem să ne destindem cu alte cărți, cele de joc. Este mai convenabil să le amesteci online, folosind un mouse; și nu trebuie să îți faci griji cu privire la cumpărarea pachetului, în special pentru acele jocuri care necesită mai mult de unul, precum este blackjack sau cel mai adânc înrădăcinat în cultura românească, numit toci. Și dacă a citi o carte este mai mult ca un „solo performance”, mânuirea cărților de joc implică și alte persoane, iar internetul îți asigură coechipieri și adversari virtuali.

Indiferent că te decizi asupra unui eBook sau preferi o carte în format clasic, încearcă să îți dezvolți un obicei din a „ți se lipi de mâini” zilnic, la fel cum se întâmplă cu telefonul. Dar înainte de asta, gândește-te ce anume te-ar motiva în această direcție. Vrei să descoperi lumi la care nu ai acces prin călătorii? Îți dorești să devii un povestitor de top sau asimilarea de informații îți dă o stare de bine, cum nicio altă activitate nu reușește? Indiferent care îți este motivația, probabil știi deja că o carte îți actualizează „sistemul de operare” al creierului. O nouă idee, o perspectivă deosebită asupra vieții, un alt tipar mental este tot ce ai nevoie pentru a-ți stimula gândirea actuală. O carte bună îți oferă șansa de a interpreta experiențele din trecut, ale căror efecte, bune sau rele, nu ai reușit să le interceptezi corect la momentul respectiv. Și cunoștințele pe care le obții se cumulează: cu cât citești mai mult, cu atât mai repede vei conecta piesele de puzzle din diferite cărți.

Multe lucruri pe care le facem în viață au un scop comun: să devenim mai empatici cu persoanele din jur. Cărțile îți oferă combustibil pentru conversații, sub formă de cunoștințe, povești și experiențe, pe care le folosești eficient pentru a deveni mai amuzant și mai interesant pentru alte persoane. Mai mult, oamenii care citesc își sporesc capacitatea de a accepta o nouă opinie, de a reflecta asupra sa, chiar dacă inițial aceasta poate părea ridicolă. Cititul îți îmbunătățește și abilitățile de comunicare și anume vocabularul și scrierea. Cu cât citești mai mult, cu atât comunici mai bine. Și o comunicare mai bună înseamnă relații mai bune.

De pe urma cititului beneficiază și memoria și puterea de concentrare, poate astăzi mai mult ca oricând. Pe măsură ce lumea devine mai centrată pe tehnologie, capacitatea noastră de concentrare scade. Am făcut loc tehnologiei în viața noastră, oferindu-i extrem de mult timp, fără să ne adresăm vreodată întrebarea dacă într-adevăr avem atât de mare nevoie de ea. Antidotul pentru această pripire și desconsiderare sunt cărțile. Pentru a citi, trebuie să fii concentrat pentru perioade lungi de timp. Mintea ta este forțată să rămână pe poziții de la o pagină la alta. Creierul are nevoie de antrenament asemenea unui mușchi. Echipează-te cu niște gantere cu cotor, coperți și foi.

Cărțile sunt adevărate unelte pentru combaterea stresului, ajutându-te să evadezi în propria minte. Pentru că te transportă într-o altă realitate, reușești să iei o pauză de la tot ceea ce uneori e prea real. Un studiu a constatat că cititul timp de doar 6 minute este suficient pentru a reduce nivelul de stres cu 60%, pentru a încetini bătăile inimii, a diminua tensiunea musculară și pentru a modifica starea de spirit. În plus, încorporarea lecturii în rutina de noapte te poate ajuta să dormi mai bine, să ai parte de un somn de calitate.

Doar dacă începi să citești vei reuși să descoperi aceste beneficii, precum și multe altele. Tot ce se află între două coperți este un conținut de neprețuit. De aceea are nevoie de un înveliș protector.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate