blog-logo

VeDem Just si CPMJ Brașov propun MEC ca educația juridică să fie materie obligatorie

Într-o scrisoare adresată Comisiei de validare a proiectelor planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional din Ministerul Educației și Cercetării, asociația VeDem Just propune ca „Educația juridică” să fie materie obligatorie.

Asociația VeDem Just se implică de peste cinci ani în promovarea și susținerea educației juridice pentru elevi. După ce asociația a dezvoltat un proiect național de educație non-formală în școli și licee, acum ea susține că această materie trebuie studiată în mod sistematic, cu ajutorul profesorilor încadrați în învățământul preuniversitar, pe baza unei programe alcătuită de specialiști și a unor manuale dedicate.

VeDem Just a identificat mai multe angajamente internaționale ale statului român, precum și strategii guvernamentale și legi naționale care prevăd necesitatea de a se studia în școli fie elemente generale de drept, fie teme specifice precum: violenţa domestică, hărţuirea sexuală, violenţa sexuală, violenţa în şcoli, violenţa în familie, discriminarea, consumul drogurilor, corupţia, atacurile cibernetice.

Alte articole:   FOTO Trei brățări dacice din argint, descoperite la Brașov

Educaţia juridică este, astfel, o materie care integrează toate aceste cerințe, menită să informeze tinerii nu atât despre drepturi, cât mai ales despre îndatoriri, obligații, proceduri, sancțiuni, efecte. Educația juridică își propune să formeze cetățeni responsabili, să reducă delincvența juvenilă și numărul de minori victime din instanțele românești.

Reamintim că, grație eforturilor VeDem Just, în anul şcolar 2020-2021, educaţia juridică a fost aleasă ca opţional în curriculum la decizia şcolii în 93 de unităţi de învăţământ din 27 de judeţe şi mun. Bucureşti, unde se predă pentru 4162 de elevi din 157 de clase, de către 111 profesori care au la bază specialităţi socio-umane.

Alte articole:   Un tânăr din Brașov a murit după ce s-a aruncat de la etajul unui bloc din Cluj-Napoca

Asociația pune la dispoziția școlilor programa de educație juridică, distribuie gratuit tuturor elevilor ghidul de educație juridică și organizează training-uri cu profesorii care predau această materie.

Scrisoarea poate fi citită AICI.

Jurist, Oana Negru,
Președinte VeDem Just

Jr.Simona Urzică Președintele VeDem Just Filiala Brașov

Eugen Târnovan Președintele CPMJ Brașov si Alin Porca Reprezentanții CPMJ Brașov de pe lânga Curtea de Apel Brașov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate