blog-logo

Astăzi este Blue Monday, cea mai deprimantă zi din acest an

Astăzi este Blue Monday, cea mai deprimantă zi din acest an

Luni, 18 ianuarie, este „Blue Monday” (lunea tristă), o denumire din engleză ce desemnează cea mai deprimantă zi a anului 2021.

Ideea stabilirii unei ”Blue Monday” a apărut în 2005 și s-a bazat, la început, pe statisticile care arată că oamenii sunt cei mai nefericiți în zilele de luni din a doua parte a lunii ianuarie.

Blue Monday nu are nicio bază științifică. Psihologul Cliff Arnal, de la Universitatea din Cardiff, ar fi făcut calcule științifice și chiar o ecuație academică, în 2015.

Cliff Arnall care a creat o formulă de calcul ce ţine cont de mai multe variabile, pentru a identifica cele mai dificile momente ale anului.

Astfel, acesta a ajuns la concluzia ca a treia zi de luni din luna ianuarie este cea mai deprimantă zi din an. Psihologul a luat în considerare condiţile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, sărbătorile de iarnă, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

Alte articole:   Garsoniere de închiriat în Constanța – care sunt cartierele favorite ale chiriașilor

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool şi de ciocolată din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

De Blue Monday se spune că vine peste tine o avalanșă de influențe depresive. Este vorba angajamentele luate de Anul Nou și neîndeplinite încă, dietele la care s-a renunțat, contul gol din bancă, vremea mohorâtă, nopțile lungi și distanța mare față de următoarea vacanță.

Alte articole:   Ionuţ Sorin Banciu, numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Există însă și remedii. Specialiștii recomandă expunerea cât mai mult la lumină naturală, întâlnirile cu prietenii și familia, plimbări și exerciții fizice, vitamina D, mâncărurile sănătoase, evitarea frigului și recurgerea la hobby-urile preferate.

1 din 10 români suferă de depresie

Blue Monday este un prilej de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia.

De „boala secolului” suferă unul din zece români, informează Digi24. Așa numesc specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății noua maladie mondială: depresia. Studiile făcute în urmă cu mai mulți ani arătau că până în 2030, depresia risca să devină principala cauză a mortalității.

Între timp, a apărut pandemia, lockdown-ul, izolarea care a accentuat acestei stări. În Japonia, de pildă, în octombrie 2020 au murit mai mulți oameni pentru că s-au sinucis decât oamenii care au murit de COVID-19în tot anul. Iar sinuciderile s-au înregistrat în special în rândul femeilor, relata CNN.

Alte articole:   Primele elicoptere H135 de generaţie nouă au fost livrate statului român

Așadar, dacă adaugăm şi epidemia care nu se mai termină, versiunea Blue Monday 2021 este îngrijorătoare, devenind „mega Blue Monday”, cea mai tristă zi din acest deceniu.

Potrivit specialiştilor, cea mai fericită zi a acestui an va fi 18 iunie, a treia zi de vineri din luna iunie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate