blog-logo

Ce categorii de persoane se pot vaccina anti-COVID-19 în etapa a doua

Ce categorii de persoane se pot vaccina anti-COVID-19 în etapa a doua

Pe 15 ianuarie ar trebui să înceapă etapa a doua a vaccinării împotriva noului coronavirus, în România, în care sunt încadrate persoanele cu risc crescut în fața bolii.

În etapa a II-a a Strategiei de vaccinare impotriva noului coronavirus în România este inclusă populația cu risc, reprezentată de adulți cu vârsta peste 65 de ani şi de  persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Coodonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a enumerat, la Digi24, persoanele care intră în etapa a doua de vaccinare.

Astfel, în etapa a doua se încadrează:

  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice.

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale„, a mai precizat acesta, la Digi24.

Alte articole:   Facturile la energie electrică vor crește mai puțin. Virgil Popescu spune cât vom plăti la curent

Potrivit medicului, lista e construită în urmă consultărilor cu comisiile de specialitate din MS și Colegiul Medicilor.

Pacienții cu astfel de afecțiuni și care vor să se vaccineze se pot programa prin intermediul medicului de familie. Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare prin call center sau prin aparținători.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate