blog-logo

Vaccinurile COVID: Informații noi de la Agenția Europeană de Medicamente

Vaccinurile COVID: Informații noi de la Agenția Europeană de Medicamente

Agentia Europeana de Medicamente (AEM), organ ce autorizeaza și monitorizează medicamentele comercializate în UE, a organizat vineri, 8 ianuarie o consultatie publica si sesiune informativa live ce a oferit informatii mai putin mediatizate referitoare la aprobarea si siguranta Comirnaty si Moderna, cele doua vaccinuri aprobate in UE la ora actuala.

Aceste aspecte lipsesc din discutiile mediatice despre vaccin. Sesiunea informativa AEM este de natura obiectiva si poate doar credibiliza si completa informatiile despre autorizare si siguranta in vederea unei decizii de vaccinare in cunostinta de cauza, mai exact: durata protectiei in urma vaccinarii, categorii de persoane incluse in studiile clinice, varsta acestora si efectul asupra populatiilor speciale (e.g. cu sistem imunitar deficitar, etc).   

Alte articole:   Kids Tâmpa, învinsă de Dunărea Călărași

In jur de 44000 respectiv 40000 oameni au participat la studiile clinice Comirnaty si Moderna urmand ca acestia sa fie monitorizati in continuare timp de doi ani.      

Am selectat 7 aspecte mentionate care nuanteaza si completeaza informatiile despre vaccinuri:

  1. In primul rand, vaccinarea este recomandata ptr persoanele de peste 16 respectiv, 18, ani si va fi administrat in doua doze.
  2. Poate cel mai interesant de subliniat, nu se cunoaste durata protectiei in urma vaccinarii.
  3. Modul de actiune este bazat pe o proteina la care sistemul imunitar reactioneaza si nu se injecteaza virusul in sine.
  4. Femeile insarcinate sau care alapteaza nu au fost incluse in studiile clinice desi vaccinurile sunt considerate sigure, vaccinarea ramane o decizie de la caz la caz luata de comun acord si la recomandarea doctorului de familie.
  5. Lipsesc date referitoare la eficacitatea vaccinului ptr populatii speciale dar este recomandat ca fiind sigur pentru persoane cu deficiente imunitare.
  6. Totodata, nu se cunoaste eficacitatea vaccinului asupra persoanelor care au avut COVID.
  7. Ambele vaccinuri au obtinut un tip de autorizatie de punere pe piata conditionat urmand ca ambele companii producatoare sa continue sa trimita date in fiecare luna (fata de sase luni cum este cazul in mod normal).
Alte articole:   Au reînceput lucrările la „Drumul pe sub munte”

AEM a anuntat totodata ca urmeaza o decizie de autorizare ptr alte doua vaccinuri produse de AstraZeneca respective Janssen. Vaccinul AstraZeneca va fi discutat de AEM in decursul saptamanii urmatoare.

Intrebarea care sigur este in mintea tuturor, pot vaccinurile sa readuca lucrurile la normalitate?

Pesimist sau nu, AEM subliniaza ca mastile si distantarea sociala vor ramane masuri esentiale. Totusi, vacinarea, spune AEM va contribui la scaderea presiunii asupra sistemelor de sanatate, fiind mai putine persoane infectate si cu simptome mai putin severe.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate