blog-logo

De astăzi, ANAF are acces la toate conturile din bănci ale persoanelor și firmelor

De astăzi, ANAF are acces la toate conturile din bănci ale persoanelor și firmelor

Începând de astăzi, 11 ianuarie Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are acces la conturile din bănci ale populaţiei şi firmelor, pentru a identifica mişcările de bani şi beneficiarii reali ai sumelor.

ANAF începe operaţionalizarea Registrului fiscal electronic pentru conturi bancare şi contul de plăţi indentificate prin IBAN și va avea acces la informații prin Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare, reglementat în vara acestui an prin OUG 111/2020, prin care România se aliniază la legislația europeană anti-terorism.

Toate instituțiile care au conturi financiare pentru persoane fizice și juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informațiile financiare pe care le au despre firme și cetățeni, potrivit economica.net.

Alte articole:   Orașul recreat de artiști brașoveni, într-un nou eveniment al proiectului „Re:Imagine Brașov”

Totodată, băncile și alte entități care operează conturi financiare vor fi obligate ca în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a Registrului, de pe 11 ianuarie, să dea Fiscului toate datele clienților.

Noua legislație are ca scop combaterea evaziunii fiscale și a finanțării actelor de terorism. Astfel, prin Registrul Electronic, ANAF va monitoriza inclusiv tranzacțiile cu „monede virtuale” și „portofele virtuale”.

Registrul central electronic va conține informații despre datele bancare/plăți ale tuturor firmelor și persoanelor fizice, pentru a face mai ușoară aplicarea acestei legislații privind “spălarea banilor”.

Potrivit Economica.net, ANAF a precizat într-un comunicat de presă transmis în vară, că în registrul conturilor bancare vor apărea următoarele informații:

  • datele de identificare ale contului și ale clientului titular;
  • datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului;
  • datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;
  • datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.
Alte articole:   Cardurile de energie: Un milion de familii şi-au achitat facturile la utilităţi din fonduri europene

Reglementările ANAF mai prevăd că autoritățile publice centrale și locale vor avea acces la informațiile din registru în baza unor protocoale încheiate, la cerere, cu ANAF, în vreme ce organele de urmărire penală și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor vor avea acces automat.

OUG 111/2020 poate fi consultată AICI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.