blog-logo

Pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru promovarea practicilor „antițigăniste”

Pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru promovarea practicilor „antițigăniste”

Legea care definește termenul de „antițigănism” și care reglementează pedepsele pentru atitudinea anti-romă, a fost promulgată luni de către președintele Klaus Iohannis.

Conform legii „Antițigănismul” este definit drept „percepția referitoare la romi, exprimată că ură împotriva acestora”.

Atitudinea anti-romă cuprinde manifestările de ura, verbale sau fizice îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva liderilor comunităţii, lăcăşurilor de cult, tradiţiilor şi limbii români.

Legea prevede pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani de închisoare pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de materiale din aceeaşi categorie sau iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup.

Alte articole:   Elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a vor merge la școală fizic și în scenariul roșu

Între un an și 5 ani de închisoare riscă cei care distribuie știri, informații ori materiale antițigăniste. Promovarea în public a unor idei sau doctrine bazate pe ura la adresa  romilor va fi sancționată cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi, transmite Agerpres.

O pedeapsă similară se aplică  în cazul confecționării, vânzării, răspândirii și utilizării în public a simbolurilor antițigăniste – insigne, drapele, embleme, saluturi, uniforme. Excepție fac acțiunile săvârșite în interesul artei, cercetării ori educației .

Constituirea unei organizații cu caracter antițigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Alte articole:   Propuneri pentru deschiderea restaurantelor, indiferent de scenariu: Certificat de vaccinare sau test PCR la intrare

Cei care anunță autoritățile despre existența unei astfel de organizații  nu vor fi pedepsiți iar dacă membrii unui astfel de grup colaborează cu anchetatorii vor avea  pedepse reduse la jumătate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate