blog-logo

Risc de avalanșă în Masivul Făgăraș. Mai multe trasee montane, închise până la sfârşitul iernii

Risc de avalanșă în Masivul Făgăraș. Mai multe trasee montane, închise până la sfârşitul iernii

Grosimea stratului de zăpadă depăşeşte 80 de centimetri în zona înaltă a Masivului Făgăraş şi există risc însemnat de avalanşă, toate traseele montane din zona de creastă fiind închise.

În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2.000 Transfăgărăşan, este de 83 centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul 3 (însemnat) la altitudini de peste 1.800 metri şi 2 (moderat) sub această altitudine, pe o scală 1-5.

Traseele montane din judeţul Argeş care acced către creasta Făgăraşului, precum şi traseul de creastă al Făgăraşului, Iezerului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt şi vor rămâne închise până la sfârşitul iernii. Potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca majoritatea semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină.

Reprezentanții Salvamont Argeș spun, într-un comunicat citat de Agerpres, că pe versanţi sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat proaspăt de peste 30 de centimetri, peste stratul deja existent, îngheţat, astfel că există risc de alunecare şi condiţii de formare a unor avalanşe însemnate cantitativ. De asemenea, viscolul a format troiene de 100 – 150 de centimetri de zăpadă fără coeziune.

„Prognoza meteo pentru următoarele zile este în încălzire, ceea ce va duce cel puţin la menţinerea gradului de risc. La începutul noului an vremea se va încălzi, astfel că se aşteaptă apariţia avalanşelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcaţi cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanţii nordici. Nu trebuie neglijat faptul că în anii trecuţi s-au produs avalanşe cu victime decedate în munţii din ţara noastră, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont”, avertizează salvamontiștii.

Ei îi sfătuiesc pe cei care vor petrece următoarele zile în munţii Argeşului să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii fie de la salvatorii montani din zonă, fie de la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând numărul 0SALVAMONT.

Alte articole:   Vaccinurile Pfizer și Moderna s-ar putea administra în trei doze

Trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că înainte de ora 17,00 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii încărcate.

Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat ca turiștii să aibă încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care aţi putea fi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.

De asemenea, trebuie evitată cu desăvârşire parcarea sau chiar şi numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil.

Alte articole:   INSP: 863 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 provoacă îngrijorare, cele mai multe cu varianta britanică

Avertisment Salvamont Brașov: Stratul de zăpadă este instabil

Membrii echipei județene #SalvamontBrașov au efectuat o patrulare în Masivul Bucegi (zona Moeciu de Sus), în urma căreia au constatat următoarele:

  • Straturile vechi de zăpadă sunt stabilizate bine, prezentând crustă de gheață la suprafață.
  • Stratul nou de zăpadă care s-a așternut sub acțiunea permanentă a vântului a format numeroase acumulări și depozite de tip placă de vânt, făcând dificilă deplasarea în condiții de siguranță în zonele de gol alpin.

În aceste condiţii, pentru siguranța dumneavoastră vă recomandăm:

Limitaţi-vă la drumeții pe traseele cu zone împădurite sau până la cabanele care sunt deschise în această perioadă.

Alte articole:   Sprijin financiar pentru săcelenii care se căsătoresc. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Echipați-vă adecvat pentru iarnă!

Nu vă aventuraţi singuri sau fără să vă documentaţi despre trasee!

Nu neglijați avertizările nivometeorologice!

Nu vă planificaţi ture lungi și nu părăsiţi traseele marcate!

Intraţi devreme în traseu și nu uitați lanterna cu baterii noi din rucsac!

Foto: facebook.com/SalvamontBrasov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate