blog-logo

Ministrul medaliilor sau al sportului?

Ministrul medaliilor sau al sportului?

Noul ministru al Tineretului și Sportului, Carol Eduard Novak (UDMR), are în plan o reformă radicală. Cel puțin așa susține domnia sa. Noua schimbare pe care o are în plan este centrată pe două criterii importante: câte medalii potențiale are o disciplină sportivă și rezultatele românilor la anumite discipline.

Evident, Ministrul Sportului a dat exemplul Ungariei în ceea ce privește strategia pe care o pregătește.

„Consider că trebuie să învățăm să cheltuim bugetul cât mai bine. Avem 118 federații subordonate. Am întrebat: câți manageri cheltuiesc acești bani cât trebuie? 20. Ce o să facem? De dat afară nu poți. Trebuie să creăm o strategie și o legiferare care să impună performanța. 

Trebuie un sistem care dă direcție, care să ne spună unde vrem să ajungem. Disciplinele cu care se pot obține cele mai multe rezultate sunt următoarele (pe baza căror criterii? – n.a.), din punctul meu de vedere: gimnastică, atletism, înot, canotaj, chiar și ciclism. 

Ciclismul e al doilea sport de la Olimpiadă ca număr de medalii la bătaie, după atletism. Ne trebuie 4-6 sporturi și dată direcția. Scrima ar putea fi în această primă categorie. Haltere, tot la fel, precum și handbal.

E o analiză foarte mare, sunt două criterii de prioritate: discipline și rezultate. E important să ridicăm sporturile care pot aduce cât mai multe medalii. Fotbalul are management propriu, nu e la minister. Rodul muncii se va vedea peste 12 ani.

Ungaria s-a concentrat pe câteva sporturi, pe înot sau patinaj, de exemplu. De ce să nu o facem și noi?”, a explicat Eduard Carol-Novak la Digi24.

Alte articole:   Accident cu 2 victime între Săcele și Tărlungeni

Singurul lucru notabil, din zicerile ministrului, este următorul: „Îmi propun ca, într-un an, fiecare copil din România să înceapă fiecare zi de școală cu 45 de minute de mișcare”.

Poate că ar trebui dl. Novak să înceapă prin citirea numelui ministerului unde a fost numit: al Tineretului și Sportului, nu al medaliilor. Adică, am fi așteptat o strategie de atragere a tineretului către sport, nu doar printr-un posibil ordin în care copiii să facă mișcare 45 de minute.

Total de acord că banii alocați federațiilor trebuie cheltuiți cu mult mai mare responsabilitate. Dar să creezi un Pat al lui Procust în sport, în care doar anumite ramuri sportive să fie prioritare pentru a raporta la final de an sau mandat un nujmăr mare de medalii, cred că este o mare eroare.

Alte articole:   Baloo de România: Imagini amuzante cu un urs, surprinse în Parcul Național Piatra Craiului

Nu am descoperit eu gaura la covrig, dar cu toții știm că marea performanță din sport nu poate exista fără o piramidă: dezvoltarea sportului de masă, urmată de inițiere a copiilor la nivel de cluburi școlare (părinții deja nu își mai bat capul să îi ducă la sport, se mulțumesc că nu mai au bătaie de cap dacă stau toată ziua în fața calculatorului sau cu tableta în brațe) și abia apoi ajungem în vârful icebergului, unde să putem putem vorbi despre o performanță, despre o elită a sportului.

Oare cum își explică dl. ministru faptul că, de exemplu la nivel de liceu, se ajunge ca aproape jumătate dintre elevi au scutire de sport. Oare de ce urăsc sportul, ce facem și cum să schimbăm paradigma?

Sincer, mă așteptam să vină cu inițiative de promovare a sportului de masă. Are dl. ministru un interes anume, să nu spunem ascuns, o apetență deosebită, pentru disciplinele enumerate de domnia sa? E plină presa de articole cu sportivi care au câștigat mii de medalii, de exemplu, la competiții internaționale la sporturile de contact (karate, judo, lupte etc.). Asta dacă doar numărul medaliilor îl preocupă pe dl. Novak.

Alte articole:   Ateliere de împletit găzduite de Biserica „Sfânta Muceniță Tatiana” în colaborare cu Muzeul „Casa Mureșenilor”

Sunt multe sporturi la care avem campioni și care nu sunt pe lista scurtă ministerială. De exemplu, Mihaela Hogaș e campioană mondială la patinaj viteză, medalie de bronz la Olimpiada de iarnă, ce nu a avut România în ultimii 50 de ani. Iar școala de la Brașov, în numai câțiva ani, are rezultate remarcabile în câțiva ani. Să o desființăm, că nu e pe lista scurtă?

Ce facem cu schiorii? Care ne pleacă din țară. Cum e cazul Edith Miklos, care a plecat din Brașov și a ocupat locul 3 într-o Cupă Mondială, și care acum e președinta Federației de Schi din Ungaria, dacă tot îi place modelul maghiar dlui. ministru.

Rămânem înțepeniți doar în matricea ministerială creată de dl. ministru pentru anumite sporturi sau ne uităm ce facem si cu „excepțiile”?…

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov