blog-logo

Primele camioane cu doze de vaccin Pfizer au plecat către țările UE. Unde vor funcționa centrele de vaccinare din România

Primele camioane cu doze de vaccin Pfizer au plecat către țările UE. Unde vor funcționa centrele de vaccinare din România

Primele camioane cu vaccinul produs de Pfizer și Biontech au plecat miercuri de la fabrica din Puurs din Belgia.

Trei camioane frigorifice, escortate de două mașini de poliție fiecare, au pornit către cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Pfizer nu a dezvăluit care este destinația inițială a acestor camioane, invocând ”raţiuni de securitate”.

Duminică ar urma să înceapă în toate statele membre din Uniunea Europeană campania de vaccinare anti-Covid.

Primele 10.000 de doze ajung în România pe 26 decembrie și vor fi distribuite centrelor de vaccinare, urmând să înceapă imediat și campania de vaccinare.

Centrele de stocare și distribuire a vaccinului împotriva COVID-19 desemnate oficial sunt:

 • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” București;
 • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași;
 • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca;
 • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța;
 • Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova;
 • Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” Brașov;
 • Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara.
Alte articole:   Încă o trecere pentru pietoni din Brașov va avea semafor

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator și va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecțional (flux unidirecțional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic și personal medical auxiliar. Vaccinul va fi administrat de personalul medical.

Procedura de vaccinare

Guvernul a aprobat regulile de funcționare a centrelor de vaccinare anti-Covid, iar Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID a anunțat miercuri care este procedura de înscriere pentru cei care vor să se vaccineze.

Programările se vor putea face on-line, prin telefon, la medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială.

Alte articole:   Ministrul Educației: Profesorii nu vor mai avea voie să facă meditaţii cu elevii din clasele unde predau 

Centrele vor fi organizate sub mai multe forme, respectiv:

 • centre de vaccinare fixe;
 • centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formațiuni mobile, care aparțin Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență si/sau Ministerului Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora;
 • echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice;
 • centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale;
 • la nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.

În centrele fixe, cum ar sălile de sport sau pavilioanele dedicate expozițiilor, vor fi circuite bine stabilite.

La intrare în centru va fi verificată temperatura și nu vor fi lăsate să intre persoanele care au temperatura peste 37,3 grade C, informează europafm.ro.

Alte articole:   Brașovenii pot face doza a 4-a cu vaccinul Comirnaty produs de Pfizer

La recepție, este verificată programarea pe baza cărții de identitate. Persoana programată are de completat și un chestionar de triaj. Printre întrebări: dacă are alergii, probleme de sănătate în momentul respectiv sau dacă a mai făcut vreun vaccin în ultimele 4 săptămâni.

După vaccinare, se așteaptă 15 minute în spațiul de supraveghere pentru a observa dacă apar reacții adverse, notează aceeași sursă.

În prima etapă, vor fi vaccinate cadrele medicale. În a doua etapă, persoanele din grupa de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, iar în a treia etapă – restul populației.

În județul Brașov vor funcționa 32 de centre/spații de vaccinare a populației.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.