blog-logo

Raed Arafat: De joi începe distribuirea primelor 300.000 de teste rapide antigen

Raed Arafat: De joi începe distribuirea primelor 300.000 de teste rapide antigen

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat miercuri seara, la Digi24, că de joi va începe distribuirea primelor teste rapide antigen în Unităţile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Primiri Urgenţe ale spitalelor din țară.

Arafat a afirmat că a scăzut numărul testelor PCR făcute la cerere, întrucât unele persoane şi-au cumpărat teste rapide pentru a se testa singure.

El a explicat că numărul de testări din România va crește, deoarece de astăzi primele 300.000 de teste rapide antigen încep să fie distribuite spitalelor.

„De mâine (n.r. – Joi) începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen la nivel naţional din cele trei milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranşă. Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgenţă, camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanţă o să începem să dăm aceste teste, posibilitatea de a testa şi de a obţine un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare decât să recoltezi şi aştepţi PCR-ul”, a declarat Raed Arafat, miercuri seară, la Digi 24.

Medicul atrage însă atenția că testul antigen nu va fi făcut asimptomaticilor și nici nu se poate cere o ambulanță acasă pentru așa ceva.

“Testul se va face la simptomatici, nu la asimptomatici. Serviciile de ambulanță o să le obțină în altă etapă. Mâine distribuim la unitățile de primiri urgențe, săptămâna viitoare începem să dăm și serviciilor de ambulanță. Și atunci când te duci la un simptomatic, poți să faci testul.

Să înțeleagă lumea. Nu vom face teste la cerere, să cheme ambulanța să testeze. Exclus. Dacă ne chemi și vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgență în dificultate. Dacă te cheamă acasă cineva care are simptome, nu se simte bine, îl testezi, asta se poate”, a explicat Arafat.

Șeful DSU a mai explicat că până acum, testul rapid pe antigen trebuia să fie confirmat de un test PCR, însă sunt discuții la nivelul Comisiei Europene de a recunoaște testul antigen rapid ca egal cu testul PCR, și să nu mai fie nevoie de confirmare.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.